Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Τραμπ – “Έκλεισε” το ραντεβού στο Λευκό Οίκο

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Τραμπ – “Έκλεισε” το ραντεβού στο Λευκό Οίκο

Στις 16 Μαΐου θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Η συνάντηση ανακοινώθηκε και επίσημα, στη σκια των απειλών του Τούρκου προέδρου μετά την απόφαση (“μαχαιριά” για τον Ερντογάν) των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας ώστε να νικήσουν τον ISIS και να “πέσει” η Ράκα.

Εδώ και μέρες Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν για τη συνάντηση των δυο προέδρων. Και το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. Έγινε δε χειρότερο από την απόφαση Τραμπ να στείλει όπλα στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ο Ερντογάν θεωρεί εχθρούς του, “τρομοκράτες” και πως θέλουν το διαμελισμό της Τουρκίας.

Και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος απειλούσε “θεούς και δαίμονες” καλώντας την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω την απόφασή της, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα πως θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν αλλάξει η στάση των ΗΠΑ, στην Άγκυρα είχε αρχίσει να προκαλείται αμηχανία για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ραντεβού με τον Τραμπ.

“Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν πως θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη διμερή μας σχέση και θα εμβαθύνουν την συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της” – Λευκός Οίκος

Τελικά η ανακοίνωση ήρθε. Με μια λακωνική δήλωση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ έκανε γνωστό ότι οι δυο πρόεδροι θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου. Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο Ερντογάν θα φτάσει στις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου και θα αναχωρήσει στις 17.

Οι Αμερικανοί περιμένουν πως ο Ερντογάν, όταν φτάσει στις ΗΠΑ, θα καταγγείλει την απόφαση Τραμπ για τους Κούρδους της Συρίας και θεωρούν ότι η στάση του θα είναι εριστική. “Ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε” είναι το μήνυμα που στέλνουν και οι δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν φέρεται να απείλησε με ακύρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ αλλά το… ξανασκέφτηκε

Όσο κι αν βρυχάται ο Ερντογάν για τον εξοπλισμό των Κούρδων, φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να το… “καταπιεί” αν φυσικά του δοθούν ανταλλάγματα. Ένα από αυτά είναι φυσικά η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του άλλοτε φίλου του και νυν εχθρού του, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κατηγορήσει πως βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Δεν θα είναι όμως το μοναδικό αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο “σουλτάνος” από τον Τραμπ. Θα ζητήσει την αποφυλάκιση και απέλαση τους στην Τουρκία των στενών του φίλων, του Reza Zarrab και του τραπεζίτη Αττίλα, που είναι φυλακισμένοι στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο θεωρούνται μεγάλα ψάρια για τους Αμερικανούς καθώς γνωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Τούρκου προέδρου.

Ο πρώτος διαθέτει και όλα τα στοιχεία για τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν στη διάρκεια του αμερικανικού εμπάργκο όταν η Τουρκία συνέχισε το εμπόριο με την Τεχεράνη και πληρωνόταν σε χρυσό. Ο δεύτερος θεωρείται ταμίας της οικογένειας Ερντογάν.

Πηγή: mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε