weather-icon °C AΘΗΝΑ

Με τιμές ήρωα το Παρίσι αποχαιρετά τον αστυνομικό Αρνό Μπελτράμ

Με τιμές ήρωα το Παρίσι αποχαιρετά τον αστυνομικό Αρνό Μπελτράμ

Μια μουντή βροχερή μέρα στο Παρίσι η σημερινή. Μια ημέρα που όχι μόνο η Γαλλία αλλά και όλος ο κόσμος υποκλίνεται στον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξε ένας Γάλλος αστυνομικός, ο Αρνό Μπελτράμ. Ο 44χρονος ήρωας αξιωματικός της χωροφυλακής στις 23 Μαρτίου, διαπραγματεύτηκε με τον τρομοκράτη και άοπλος πήρε τη θέση των ομήρων στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ. Και έπεσε νεκρός αφού ο τζιχαντιστής θολωμένος από μίσος τον πυροβόλησε αρκετές φορές.

Οι δρόμοι του Παρισιού παρά την δυνατή βροχή γέμισαν κόσμο. Κόσμο που απέτιε το ύστατο χαίρε στον ήρωα αστυνομικό. Από όποιο σημείο και να περνούσε ακουγόταν ένα δυνατό χειροκρότημα, που έσκιζε την σιωπή και έφτανε μέχρι τον ουρανό. Η πορεία με την σορό του ήρωα αστυνομικού ξεκίνησε συμβολικά από το Πάνθεον και κατέληξε στις Invalides. Εκεί, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τίμησαν τον Γάλλο αστυνομικό.

Μακρόν: Ο Μπελτράμ ενσαρκώνει «το γαλλικό πνεύμα της αντίστασης»

Ο Αρνό Μπελτράμ, ενσαρκώνει «το γαλλικό πνεύμα της αντίστασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών προς έναν άνδρα «έντιμο, φωτισμένο και γενναίο» στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides). «Εισέρχεται στη χορεία των γενναιότερων από τους ήρωες που τιμούσε», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του. «Η μνήμη του θα ζήσει, το παράδειγμά του θα μείνει, θα το φροντίσω, σας το υπόσχομαι», είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Αρνό Μπελτράμ…τη στιγμή του τελευταίου αντίο, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του έθνους», είπε αναγορεύοντάς τον σε μέλος του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

«Απέναντι στον υπόγειο ισλαμισμό», «σε έναν ύπουλο εχθρό», ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε «κάθε πολίτη» σε «νέα επαγρύπνηση και πνεύμα δημοκρατικής ευθύνης». «Δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι στρατοί του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος), οι ιμάμηδες του μίσους και του θανάτου που εμείς πολεμάμε. Αυτό που πολεμάμε είναι επίσης ο υπόγειος ισλαμισμός…ο οποίος στο έδαφός μας προσηλυτίζει και διαφθείρει καθημερινά».

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στην 80χρονη εβραία Μιρέιγ Νολ, η δολοφονία της οποίας αναβίωσε τους φόβους για τον αντισημιτισμό στη Γαλλία. «Η Μιρέιγ Νολ δολοφονήθηκε επειδή ήταν εβραία», θύμα αυτού του ίδιου «βάρβαρου σκοταδισμού» που σκότωσε τον γάλλο χωροφύλακα, δήλωσε ο Μακρόν.  «Ο βάρβαρος σκοταδισμός…αρνείται την αξία που εμείς δίνουμε στη ζωή, αξία που την αρνείται ο τρομοκράτης της Τρεμπ, αξία που την αρνείται ο δολοφόνος της Μιρέιγ Νολ, που δολοφόνησε μία γυναίκα αθώα, ευάλωτη επειδή ήταν εβραία και έχει επίσης βεβηλώσει τις ιερές μας αξίες και τη μνήμη μας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

https://twitter.com/Academie_Paris/status/978916801009549312

Στις 10:00 τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Γαλλίας. Το απόγευμα θα τελεστεί λειτουργία στο Παρίσι στη μνήμη του αστυνομικού, ο οποίος θα ταφεί αύριο στην Καρκασόν.

Γεννημένος στη μικρή πόλη Ετάν ο Αρνό Μπελτράμ εντάχθηκε στην αστυνομία το 2001. Αρχικά σε μια ομάδα θωρακισμένων οχημάτων (2002-2006) και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατικής Φρουράς Προστασίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2010. Από το 2010-2014 διετέλεσε επικεφαλής της Avranches Manche και αξιωματικός στο Παρίσι από το 2014 έως το 2017. Έφτασε στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 2016 και την 1η Αυγούστου 2017 έγινε αναπληρωτής διοικητής στην ομάδα της χωροφυλακής της Aude. Ο Αρνό Μπελτράμ ειχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας. Τον Δεκέμβριο του 2017, συμμετείχε σε μια άσκηση που προσομοίωνε μαζική δολοφονία σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Dépêche du Midi. Η αστυνομία εκτελεί τακτικά αυτό το είδος εκπαίδευσης για τη βελτίωση του τρόπου παρέμβασης σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

#TAGS MM