Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Της… Navtex στο Αιγαίο! Απαντά με το ίδιο νόμισμα ο “σουλτάνος” και… μυρίζει μπαρούτι!

Της… Navtex στο Αιγαίο! Απαντά με το ίδιο νόμισμα ο “σουλτάνος” και… μυρίζει μπαρούτι!

– Navtex η Κύπρος; Navtex κι ο Ερντογάν!
– Η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί και θέλει να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
– Αυτή είναι η απάντηση του… σουλτάνου στη Navtex της κυπριακής Δημοκρατίας για την γεώτρηση στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ
– “Η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο” ανέφερε η κυπριακή οδηγία
– Κάπως έτσι η κατάσταση στο Αιγαίο μοιάζει και πάλι έκρυθμη

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία! Όπως ήταν αναμενόμενο, η γειτονική χώρα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση του τουρκικού ΠΝ.

Αυτό έρχεται ως απάντηση στην κυπριακή Δημοκρατία, η οποία νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Capella», η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας, βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού όπως αναφέρει το onalert.gr, η Τουρκία με την NAVTEX αυτή ανακοινώνει ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12 και 13 Ιουλίου την ημέρα άφιξης στην περιοχή της εξέδρας γεωτρήσης “West Capella”.

     —> Η τουρκική NAVTEX:

MEDITERRANEAN SEA
TURKISH NAVY WILL CONDUCT NAVAL EXERCISES, ON 12 AND 13 JUL 17 FROM 0700Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
35 00 N – 031 00 E
34 00 N – 031 00 E
34 00 N – 032 00 E
35 00 N – 032 00 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Η κυπριακή NAVTEX

Όπως έχει πληροφορήσει ήδη το newsit.gr, σύμφωνα με τη οδηγία «NAVTEX» που εξέδωσε η κυπριακή Δημοκρατία, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα κάνει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

     —> Κυπριακό: Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη με σκληρές εκφράσεις

Με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνομιλία έγινε ενόψει και της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε