Κόσμος

Τιχανόφσκαγια: Παραίτηση Λουκασένκο ή θα αντιμετωπίσει το “Λαϊκό Τελεσίγραφο”

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και πρώην υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ανακοίνωσε σήμερα με ανάρτησή της στο κανάλι της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τους όρους που της έχει θέσει η αντιπολίτευση θα βρεθεί αντιμέτωπη στις 25 Οκτωβρίου με ένα Λαϊκό Τελεσίγραφο, το οποίο προβλέπει πανεθνική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις και στην ουσία παράλυση κάθε δραστηριότητας.

Στην ανάρτησή της η Τιχανόφσκαγια αναφέρει ότι «πέρασαν δύο μήνες πολιτικής κρίσης, βίας και ανομίας και φτάνει πια. Στις 25 Οκτωβρίου θα δώσουμε Λαϊκό Τελεσίγραφο.

Το καθεστώς έχει 13 ημέρες, ώστε να εκπληρώσει τρία υποχρεωτικά αιτήματα:

1. Ο Λουκασένκο πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή του

2. Η βία στους δρόμους πρέπει να σταματήσει πλήρως.

3. Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Εάν έως τις 25 Οκτωβρίου τα αιτήματά μας δεν εκπληρωθούν, ολόκληρη η χώρα θα βγει ειρηνικά στους δρόμους για να επιδώσει Λαϊκό Τελεσίγραφο. Και στις 26 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει πανεθνική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις, θα αποκλεισθούν όλοι οι δρόμοι, θα σταματήσουν οι πωλήσεις σε όλα τα κρατικά καταστήματα. Έχετε 13 μέρες για να εκπληρώσετε τους τρεις όρους. Έχετε 13 ημέρες για να προετοιμασθείτε, και όλο αυτό το διάστημα οι Λευκορώσοι θα συνεχίζουν την ειρηνική και επίμονη διαμαρτυρία τους».

click4more Λευκορωσία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και βιασμοί στους συλληφθέντες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

«Προσπαθείτε να παραλύσετε την ζωή στην χώρα μας, χωρίς να αντιλαμβάνεσθε ότι η Λευκορωσία είναι πιο ισχυρή από το καθεστώς. Αφού περιμένατε διαταγή, νάτη λοιπόν η διαταγή. Η προθεσμία εκτέλεσής της είναι έως τις 25 Οκτωβρίου», καταλήγει στην ανάρτησή της η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η Τιχανόφσκαγια απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επιθυμεί τον «διάλογο», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της ως «κρατική τρομοκρατία». Παράλληλα καλεί όσους εργάζονται στα σώματα ασφαλείας «να περάσουν με το μέρος του λαού».

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης απευθυνόμενη στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας και στην κυβέρνηση γράφει: «Σας απαντούμε ότι αυτές δεν είναι αλλαγές. Μας φυλακίζατε πάντα, ενώ τώρα μας φυλακίζετε ακόμη περισσότερο. Μας φοβίζατε πάντα, ενώ τώρα αρχίσατε να μας φοβίζετε ακόμη περισσότερο. Πάντα χτυπούσατε τους άνδρες, ενώ τώρα χτυπάτε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μην προσπαθήσετε να το παρουσιάσετε αυτό ως διάλογο. Αυτό είναι κρατική τρομοκρατία. Και οποιοσδήποτε που δεν έχει ακόμη αποφασίσει να περάσει με το μέρος του λαού είναι συμμέτοχος στην τρομοκρατία. Δηλώστε δημόσια, ότι δεν υποστηρίζετε πλέον το καθεστώς».

Πηγές: TASS / Telegram / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πουλήστε στην Ουκρανία το 10% των αμερικανικών Patriot και θα καταστρέψουμε όλους τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους»
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία πλήττει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο με ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
Ukrainian service members walk next to a launcher of a Patriot air defence system, amid Russia's attack on Ukraine, in an undisclosed location, Ukraine August 4, 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo
Κάρολαϊν Λέβιτ: Η πιο πιστή στρατιώτης του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρεται – Οι ισχυρισμοί για αποχώρηση λόγω οικογενειακών λόγων
Ήταν η νεότερη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που ανέλαβε και μία από τις νεότερες υποψήφιες που έχουν διεκδικήσει έδρα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Η Κάρολαϊν Λέβιτ
Οι «3 σωματοφύλακες» που πήρε ο Τραμπ κατά την φυγάδευση από την Τουρκία και οι 2 υπουργοί που άφησε στο Air Force One
Μάρκο Ρούμπιο και Σκοτ Μπέσεντ παρέμειναν στο προεδρικό αεροσκάφος ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονταν στο φορτηγό τροφοδοσίας ψάχνοντας δρομολόγιο διαφυγής
Ντόναλντ Τραμπ