Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το 2019 η πιο επικίνδυνη χρονιά για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως

Το 2019 η πιο επικίνδυνη χρονιά για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως

Το 2019 ήταν η πιο επικίνδυνη χρονιά για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως: 483 δέχτηκαν επίθεση, 125 έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος, 234 τραυματίστηκαν και 124 έπεσαν θύματα απαγωγής σε συνολικά 277 ξεχωριστά περιστατικά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Δράσης.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει τη δουλειά των μελών του ανθρωπιστικού τομέα ακόμα πιο δύσκολη, εξηγεί η ανακοίνωση της Υ.Α, «όμως καθημερινά, τους βλέπουμε να είναι εκεί, στο πεδίο, συνεχίζοντας το έργο τους», προσθέτει.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Υ.Α. σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και ανθρωπιστικές οργανώσεις με δράση στη Βόρειο Ελλάδα, όπως οι REACT Δήμος Θεσσαλονίκης, ΧΑΝΘ, PRAKSIS, ARSIS SolidarityNow και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σχημάτισαν μια καρδιά στη Ρωμαϊκή Αγορά για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αμάχους που πλήττονται καθημερινά από ένοπλες συρράξεις αλλά και σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών αποστολών.

Η 19η Αυγούστου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, επειδή την ημερομηνία αυτή του 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις