Κόσμος

Το Αφγανιστάν «μετράει τις πληγές του» μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ – Δεκάδες νεκροί και φόβος για νέες καταστροφές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σαρωτικός ήταν ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που «χτύπησε» το Αφγανιστάν το πρωί της Δευτέρας (03.11.2025) με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, εκατοντάδες να τραυματιστούν και περιουσίες να γίνουν συντρίμμια.

Κάτοικοι του βορείου Αφγανιστάν άρχισαν σήμερα (04.11.2025) επιχείρηση για την απομάκρυνση των ερειπίων που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για πιθανές νέες σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στη βόρεια αφγανική πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ νωρίς χθες, Δευτέρα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και ζημιές στο ιστορικό Μπλε Τζαμί της πόλης.

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στο ΑφγανιστάνREUTERS / Stringer

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε παράλληλα επικαλούμενο τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ότι οι τραυματίες από τον σεισμό ανέρχονται σε γύρω στους 945.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν επίσης καταστραφεί είτε τελείως είτε εν μέρει, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Αφγανιστάν, με το στοιχείο αυτό να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητικό από ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς μπαίνει ο χειμώνας, κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες στο Αφγανιστάν πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Σήμερα κάτοικοι στην Τάντζι Τασκουργκάν, περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, απομάκρυναν τα ερείπια και έκαναν εργασίες για την ενίσχυση κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό.

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στο ΑφγανιστάνREUTERS / Sayed Hassib

Ο Μοχάμαντ Γιάσιν, ντόπιος καταστηματάρχης, δήλωσε ότι δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τον σεισμό. «Αν μπεις μέσα στα καταστήματα, φοβάσαι ότι μπορεί να καταρρεύσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί τώρα ή σε δέκα λεπτά», είπε.

Η καταστροφή αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά προκλήσεων για τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκλήθηκε από σεισμό τον Αύγουστο του 2025 που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως και της κατακόρυφης μείωσης της ξένης βοήθειας και των μαζικών απελάσεων Αφγανών προσφύγων από γειτονικές χώρες.

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στο ΑφγανιστάνREUTERS / Stringer

Παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας

Μετά τον σεισμό, ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε για βοήθεια, μαζί με την Ινδία, η οποία επιδιώκει να ξεπαγώσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στο οποίο εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει πολλές δυτικές χώρες.

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα προσφέρει βοήθεια.

Το Αφγανιστάν, που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, είναι επιρρεπές σε σειρά φυσικών καταστροφών, αλλά οι σεισμοί είναι αυτοί που προκαλούν τις περισσότερες απώλειες, καθώς κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή σε κατά μέσον όρο 560 ανθρώπους και προκαλούν ετησίως ζημιά που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Η υποτυπώδης ποιότητα των κτιρίων συμβάλει επίσης στις απώλειες, με τους ειδικούς να συνιστούν τα νέα κτίρια να χτιστούν με αντισεισμικές προδιαγραφές και τα υπάρχοντα κτίρια να ανακαινιστούν για να μειωθούν οι πιθανότητες κατάρρευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού