Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σαλπάρει – Τρία σενάρια για το ταξίδι του πλωτού γεωτρύπανου του Ερντογάν

Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σαλπάρει – Τρία σενάρια για το ταξίδι του πλωτού γεωτρύπανου του Ερντογάν
YouTube

Κάτι λιγότερο από 48 ώρες απέμειναν για να ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη διαδρομή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν». Την Τρίτη (09.08.2022) εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει γνωστή η ρότα που θα ακολουθήσει το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», να πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, με Αθήνα και Λευκωσία να εξετάζουν, πάντως, όλα τα ενδεχόμενα.

Το άλλο σενάριο για την πορεία του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θέλει το τουρκικό γεωτρύπανο να επιλέγει να κινηθεί είτε εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είτε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο νότια τουρκικά παράλια και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Και το τρίτο σενάριο είναι αυτό που συγκεντρώνει, προς το παρόν, τις μικρότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι προβλέπει την έντονη και σκληρή αντίδραση της χώρας μας.

Είναι το ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, πραγματοποιώντας επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων. 

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ:

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλαμίντ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και αγοράστηκε το 2021 από τη νοτιοκορεατική Daewoo.

Η Άγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις