Κόσμος

Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για το δάνειο 15,6 δισ.δολάρια στην Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα πακέτο βοήθειας ύψους 15,6 δισεκ. δολαρίων που είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου με την κυβέρνηση στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 2,7 δισεκ. δολαρίων.

Το δάνειο αυτό χορηγείται για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες. Είναι το μεγαλύτερο δάνειο που λαμβάνει η Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και το πρώτο μεγάλο πακέτο βοήθειας που εγκρίνεται από το ΔΝΤ προς μια χώρα που εμπλέκεται σε ενεργή σύγκρουση.

Το πακέτο βοήθειας, τετραετούς διάρκειας, αναμένεται να επιτρέψει την “υποστήριξη της σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο ανοικοδόμησης μετά τη σύγκρουση και στην πορεία ένταξης στην ΕΕ”, υπενθυμίζει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση.

Η υποστήριξη αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 115 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δύο δισεκ. αποτελούν μερική διαγραφή του υφιστάμενου χρέους.

Τα 80 δισεκ. που απομένουν θα δοθούν από “διμερείς και πολυμερείς δωρητές, για 20 δισεκ. δολάρια με τη μορφή δωρεών, τα 60 δισεκ. δολάρια που απομένουν παίρνουν τη μορφή προνομιακού δανείου”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Το νέο πακέτο βοήθειας σε έναν πρώτο χρόνο θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί έναν “σταθερό προϋπολογισμό για το 2023”, επιτρέποντας την ενίσχυση των δημοσιονομικών του κράτους, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του πληθωρισμού.

Το δεύτερο στάδιο θα έχει στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων “ώστε να εξασφαλιστεί η μακροοικονομική σταθερότητα και η υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο”.

Η Ουκρανία έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την αρχή της σύγκρουσης, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία της έχει ήδη χορηγήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή δανείων ή δωρεών, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που της χορήγησαν περισσότερα από 110 δισεκ. δολάρια περιλαμβάνοντας και τη στρατιωτική υποστήριξη.

Σημαντικό μέρος αυτών των πόρων συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στην παροχή φροντίδας στους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Το ΔΝΤ υπολογίζει στη μερική και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη φέτος στην Ουκρανία, κυρίως χάρη στη συντήρηση βασικών υποδομών, όπως το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ωστόσο αποτελεί στόχο ρωσικών βομβαρδισμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλασης στο Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ – Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίζονται να σκοτώσουν τον Νετανιάχου
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
7
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5