Κόσμος

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αν και θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν «για λίγο» μια ύφεση, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), έφερε αλλαγή στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στη χώρα, αναθεωρώντας τη προς τα κάτω.

Στην ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, αντί για 3,7%, που ήταν η πρόβλεψή του τον Απρίλιο. Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,7% αντί για 2,3% και το 2024 κατά 0,8%.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 και πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο βαθμός της αβεβαιότητας για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

«Η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία και πλήττεται από σοβαρούς κραδασμούς λόγω της ρωσικής εισβολής και των λοκντάουν στην Κίνα. Περαιτέρω αρνητικοί κραδασμοί θα έκαναν αναπόφευκτα πιο δύσκολη την κατάσταση», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι από τις συζητήσεις της με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ «δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τη Fed, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι τριπλάσιος από το 2%, τον στόχο που έχει θέσει η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Mirror: Οι φωτιές στην Αιγιάλεια έκαναν στάχτη το όνειρο οικογένειας από τη Βρετανία για μια νέα ζωή στην Πελοπόννησο – «Δεν χάσαμε μόνο ένα σπίτι»
Το δημοσίευμα περιγράφει πώς το σπίτι που έχτισαν με κόπο καταστράφηκε ολοσχερώς λίγες ημέρες πριν από τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα
Βρετανοί, φωτιά Πελοπόννησος 8
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης
Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό στα Στενά του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
REUTERS