Κόσμος

Το Ελ Νίνιο επέστρεψε και «σπάει» τα θερμόμετρα – Η 4η Ιουλίου η θερμότερη ημέρα στην ιστορία

Η χθεσινή 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία και έσπασε το ρεκόρ που κατείχε – για λίγες ώρες μόνο – προχθεσινή, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις αμερικανικού μετεωρολογικού παρατηρητηρίου για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Ειδικότερα, χθες Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη έκανε ρεκόρ, καθώς μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.

Αναμένεται και επιβεβαίωση από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα (05.07.2023) ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.

Τα ρεκόρ αυτά, που θα πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθούν, κινδυνεύουν και πάλι να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

kafsonas heat r

Στις αρχές του Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ με αρκετή απόσταση.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση της επίδρασης του φαινομένου El Niño – το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών – ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

kafsonas heat r

Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.

Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί. Το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα ζέστης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες
Μουσείο του Λούβρου: «Όταν πρέπει να γίνει γρήγορα» – Η χιουμοριστική διαφήμιση του Γερμανού κατασκευαστή του αναβατορίου της ληστείας
Η εταιρεία Böcker, της οποίας ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Λούβρου, αντέδρασε με χιούμορ στα social media, προβάλλοντας τις επιδόσεις του μηχανήματός της… χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας
Ο κατασκευαστής γερανών Boecker γίνεται viral με τη χιουμοριστική διαφήμισή του μετά τη ληστεία στο Λούβρο
Ισπανία: Βρέθηκε μετά από έναν χρόνο το σώμα αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες της Βαλένθια
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία, οι αρχές ανακάλυψαν μέσα στη λάσπη τη σορό ενός άνδρα που αγνοούνταν από την ημέρα της τραγωδίας
Ένας εθελοντής καθαρίζει έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες στην Ισπανία
Γάζα: Στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά ο ΠΟΥ το κόστος ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας – Εκκενώθηκαν άρρωστα παιδιά
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί για μια «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα, όπου μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς
Ένα ασθενοφόρο στη Γάζα