Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Το ελληνόκτητο τάνκερ St Nikolas εντοπίστηκε στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Το ελληνόκτητο τάνκερ St Nikolas εντοπίστηκε στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ
Reuters

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο τάνκερ St Nikolas, που καταλήφθηκε στις 11 Ιανουαρίου από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε σε καταχώρισή της στο X (πρώην Twitter) η υπηρεσία TankerTrackers.com.

Το Ιράν κατέλαβε το ελληνόκτητο τάνκερ St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος, του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τεχεράνης.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS … φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν … το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σήμερα σε καταχώρισή της η TankerTrackers.

Οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει στις 11 Ιανουαρίου ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις