Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για το Brexit! video

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για το Brexit! video
Reuters

Στις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος ) της Τετάρτης (18.9.2019) τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν ψήφισμα για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit, τους ευρωβουλευτές θα ενημερώσουν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ και κατόπιν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της σχετικής πρότασης ψηφίσματος.

Την Τετάρτη (18.9.2019), οι ευρωβουλευτές πρόκειται να συζητήσουν και να ψηφίσουν σχετικά με την έκβαση του Brexit, στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις για την αποδοχή μιας ακόμη παράτασης του Brexit. Εάν φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο το ζητήσει.

Μετά και την απόφαση της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Απριλίου 2019 να δοθεί παράταση στην προθεσμία αποχώρησης σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ένωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων (Άρθρο 50 (2) της Συνθήκης για την ΕΕ).

Brexit – Μπόρις Τζόνσον – ΕΕ

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο, κάτι φαίνεται να κινείται στις συνομιλίες του Brexit, και ένα μέλος της Ομάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι υπάρχει ελπίδα. Εκτός απροόπτου.

“Πιστεύω ότι ο Τζόνσον εργάστηκε πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια για να προβάλλει μια εικόνα ενός ατόμου που δεν είναι αξιόπιστο τουλάχιστον για την ΕΕ των 27 και έχει επιτύχει σ’ αυτό. Με αυτήν την έννοια, αποστολή εξετελέσθη”, είπε με νόημα ο Φιλίπ Λαμπέρτς, που συμμετέχει στην ομάδα επιτήρησης του Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου για τους Πρασίνους.

Ένα άλλο μέλος της επιτροπής Brexit ήταν πιο επιεικές.

“Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να παρουσιάσει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στο λεγόμενο backstop, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής… 

Φυσικά, θα υποστηρίξουμε την παράταση του άρθρου 50 εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αφού είναι η μόνη λύση για την αποφυγή του καταστροφικού σεναρίου χωρίς συμφωνία”, δήλωσε ο Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Πέδρο Σίλβα Περέιρα που συμμετέχει στην ίδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις