Κόσμος

Το Ιράν απαγχονίζει μαζικά μέλη μειονότητας σουνιτών – 11 θάνατοι σε δύο μέρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέσα σε δύο μέρες οι αρχές του Ιράν προχώρησαν στον απαγχονισμό 11 μελών της μειονότητας των Βελούχων, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, ανέφερε την Τετάρτη (2.8.2023) μη κυβερνητική οργάνωση, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την ανησυχία της καθώς η μικρή αυτή κοινότητα γίνεται – με δυσανάλογο τρόπο – στόχος του κύματος εκτελέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Εννιά Βελούχοι ιρανικής υπηκοότητας και δύο μέλη της ίδιας μειονότητας από το γειτονικό Αφγανιστάν απαγχονίστηκαν από την Κυριακή το πρωί μέχρι το πρωί της Τρίτης στο Ιράν, ανέφερε η Iran Human Rights (IHR), η οποία έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, έγιναν 61 εκτελέσεις στο Ιράν τον Ιούλιο, καθώς οι αρχές αύξησαν τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται – και εκτέλεσαν ήδη 423 ανθρώπους μέχρι στιγμής το τρέχον έτος.

Η ΜΚΟ υπογράμμισε πως μολονότι η μειονότητα των Βελούχων, αποτελούμενη από σουνίτες στην κατά πλειονότητα σιιτική χώρα, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2 ως 6% του πληθυσμού, μέλη της ήταν το ένα τρίτο του συνόλου των ανθρώπων που εκτελέστηκαν το 2022.

Οκτώ Βελούχοι απαγχονίστηκαν μετά τις καταδίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή της Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, μεταξύ της 30ής Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου, ανέφερε.

Άλλος ένας Βελούχος εκτελέστηκε μετά την καταδίκη του με παρόμοιες κατηγορίες την 31η Ιουλίου στη φυλακή της Μπιρζάντ, στην ανατολική επαρχία Χουρουσάν, πρόσθεσε.

Ενώ ο Μοχάμαντ Αρμπάμπ, 30 ετών, και ο Ασαντουλά Αμινί, 32 ετών, Βελούχοι από το Αφγανιστάν, απαγχονίστηκαν μυστικά στη φυλακή της Ζαμπούλ, στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουτσιστάν, την 30ή και την 31η Ιουλίου, συμπλήρωσε.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν για υποθέσεις ναρκωτικών μειώθηκε θεαματικά το 2018, έπειτα από τροποποίηση της νομοθεσίας, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά από το 2021.

Κατά την IHR, σχεδόν οι μισοί από τους 256 ανθρώπους που εκτελέστηκαν έπειτα από τις καταδίκες τους για υποθέσεις ναρκωτικών το 2022 ανήκαν στη μειονότητα των Βελούχων.

Ακτιβιστές κατηγορούν τις αρχές του Ιράν ότι εργαλειοποιούν τη θανατική ποινή για να ενσταλάξουν φόβο στον πληθυσμό μετά το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, μέλους της κουρδικής μειονότητας, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, που τη συνέλαβε εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.

Κάποιες από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις έγιναν στη Ζαχεντάν, με καύσιμη ύλη την οργή που βράζει για καιρό εξαιτίας των διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας των Βελούχων, που σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει επανειλημμένα στόχος φονικής καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία: Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες
Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)
Κυβερνητικές δυνάμεις, Υεμένη
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στελέχη αμυντικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ότι η Ρωσία εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας τους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εταίρων της Ουκρανίας
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών