Κόσμος

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για το «χακάρισμα» που προκάλεσε χάος στα καύσιμα

Αξιωματούχος του Ιράν εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να ευθύνονται για την πρωτόγνωρη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα επί πέντε ημέρες στο σύστημα διανομής καυσίμων στο Ιράν.

Η επίθεση που εξαπολύθηκε την Τρίτη έχει τα ίδια «τεχνικά» χαρακτηριστικά με δύο αντίστοιχα περιστατικά, δράστες των οποίων ήταν «αναμφίβολα οι εχθροί μας, δηλαδή οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε χθες Σάββατο βράδυ στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής Πολιτικής Άμυνας, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Γολαμρεζά Τζαλαλί.

«Αναλύσαμε δύο συμβάντα, αυτό που αφορούσε το σιδηροδρομικό μας δίκτυο και αυτό που σημειώθηκε στο λιμάνι Σαχίντ Ραζαεΐ, και παρατηρήσαμε ότι έμοιαζαν στον τρόπο της επίθεσης», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο λόγω κυβερνοεπίθεσης είχε πέσει το σύστημα του σιδηροδρομικού δικτύου του Ιράν, σύμφωνα με τις αρχές, προκαλώντας «πρωτόγνωρο χάος», όπως είχε μεταδώσει το συντηρητικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τον Μάιο του 2020 η εφημερίδα Washington Post είχε κάνει λόγοι για ισραηλινή κυβερνοεπίθεση εναντίον του λιμανιού Σαχίντ Ραζαεΐ, που βρίσκεται στα στενά του Ορμούζ, από όπου περνά το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως που διακινείται μέσω θαλάσσης.

Τεράστια προβλήματα στη διανομή καυσίμου

Λόγω της κυβερνοεπίθεσης της Τρίτης διακόπηκε η διανομή βενζίνης στο Ιράν και προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς της Τεχεράνης λόγω των μεγάλων ουρών που σχηματίστηκαν έξω από τα πρατήρια.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατήγγειλε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί «αταξία» και να προκαλέσει την εξέγερση των Ιρανών εναντίον των αρχών.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τη δεύτερη επέτειο από τις αιματηρές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, οι οποίες μετατράπηκαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Μετά την επίθεση τεχνικοί του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου έκλεισαν το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να μπορεί να γίνει η διανομή καυσίμων στα πρατήρια.

Περίπου 3.200 πρατήρια βενζίνης σε όλο το Ιράν (από τα συνολικά 4.300 της χώρας) έχουν επανασυνδεθεί στο κεντρικό σύστημα διανομής καυσίμων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρείας Διανομής Πετρελαϊκών Προϊόντων.

Τα υπόλοιπα πρατήρια πωλούν βενζίνη, η τιμή της οποίας όμως δεν επιδοτείται και είναι διπλάσια από την επιδοτούμενη, το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 0,05 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Στο Ιράν όλοι οι αυτοκινητιστές που θέλουν να αγοράσουν καύσιμα πρέπει να προμηθευτούν μια ψηφιακή κάρτα από τις αρχές. Με αυτή μπορούν να αγοράζουν μια συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης σε επιδοτούμενη τιμή κάθε μήνα και όταν ξεπεράσουν την ποσότητα αυτή, αγοράζουν βενζίνη χωρίς επιδότηση, πιο ακριβά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen