Κόσμος

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για το «χακάρισμα» που προκάλεσε χάος στα καύσιμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αξιωματούχος του Ιράν εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να ευθύνονται για την πρωτόγνωρη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα επί πέντε ημέρες στο σύστημα διανομής καυσίμων στο Ιράν.

Η επίθεση που εξαπολύθηκε την Τρίτη έχει τα ίδια «τεχνικά» χαρακτηριστικά με δύο αντίστοιχα περιστατικά, δράστες των οποίων ήταν «αναμφίβολα οι εχθροί μας, δηλαδή οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε χθες Σάββατο βράδυ στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής Πολιτικής Άμυνας, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Γολαμρεζά Τζαλαλί.

«Αναλύσαμε δύο συμβάντα, αυτό που αφορούσε το σιδηροδρομικό μας δίκτυο και αυτό που σημειώθηκε στο λιμάνι Σαχίντ Ραζαεΐ, και παρατηρήσαμε ότι έμοιαζαν στον τρόπο της επίθεσης», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο λόγω κυβερνοεπίθεσης είχε πέσει το σύστημα του σιδηροδρομικού δικτύου του Ιράν, σύμφωνα με τις αρχές, προκαλώντας «πρωτόγνωρο χάος», όπως είχε μεταδώσει το συντηρητικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τον Μάιο του 2020 η εφημερίδα Washington Post είχε κάνει λόγοι για ισραηλινή κυβερνοεπίθεση εναντίον του λιμανιού Σαχίντ Ραζαεΐ, που βρίσκεται στα στενά του Ορμούζ, από όπου περνά το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως που διακινείται μέσω θαλάσσης.

Τεράστια προβλήματα στη διανομή καυσίμου

Λόγω της κυβερνοεπίθεσης της Τρίτης διακόπηκε η διανομή βενζίνης στο Ιράν και προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς της Τεχεράνης λόγω των μεγάλων ουρών που σχηματίστηκαν έξω από τα πρατήρια.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατήγγειλε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί «αταξία» και να προκαλέσει την εξέγερση των Ιρανών εναντίον των αρχών.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τη δεύτερη επέτειο από τις αιματηρές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, οι οποίες μετατράπηκαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Μετά την επίθεση τεχνικοί του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου έκλεισαν το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να μπορεί να γίνει η διανομή καυσίμων στα πρατήρια.

Περίπου 3.200 πρατήρια βενζίνης σε όλο το Ιράν (από τα συνολικά 4.300 της χώρας) έχουν επανασυνδεθεί στο κεντρικό σύστημα διανομής καυσίμων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρείας Διανομής Πετρελαϊκών Προϊόντων.

Τα υπόλοιπα πρατήρια πωλούν βενζίνη, η τιμή της οποίας όμως δεν επιδοτείται και είναι διπλάσια από την επιδοτούμενη, το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 0,05 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Στο Ιράν όλοι οι αυτοκινητιστές που θέλουν να αγοράσουν καύσιμα πρέπει να προμηθευτούν μια ψηφιακή κάρτα από τις αρχές. Με αυτή μπορούν να αγοράζουν μια συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης σε επιδοτούμενη τιμή κάθε μήνα και όταν ξεπεράσουν την ποσότητα αυτή, αγοράζουν βενζίνη χωρίς επιδότηση, πιο ακριβά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Μαρικάρμεν δεν είσαι μόνη»: Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν για την 87χρονη που της έκαναν έξωση από το σπίτι που ζούσε εδώ και 70 χρόνια
Η Μαρικάρμεν απομακρύνθηκε με φορείο από το σπίτι όπου ζούσε από το 1956 - Περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις
Διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη Μαρικάρμεν
Ο Πούτιν καλύτερα να μην επιχειρήσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της θητείας μου, λέει ο Αμερικανός πτέραρχος Γκρινκέβιτς
Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι επωφελούνται από την ασφάλεια χωρίς να συνεισφέρουν
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Αλέξους Γκρίνκεβιτς
Στον Λευκό Οίκο ο Σι Τζινπίνγκ: «Χτίσαμε μια πραγματικά σπουδαία φιλία» είπε ο Τραμπ – «Ελάτε να σπουδάσετε στην Κίνα» το μήνυμα του Κινέζου προέδρου
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί ιστορική τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ - Κεντρικά θέματα στην ατζέντα η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον
REUTERS
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες