Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το Ιράν προκαλεί τη Δύση για τα πυρηνικά

Δορυφορική φωτογραφία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
Δορυφορική φωτογραφία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη θα ξεκινήσει την παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου.

“Λάδι” στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, καθώς την Κυριακή είπε ότι έδωσε εντολή να ξεκινήσει η παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου.   

Το Ιράν ανακοίνωσε και επίσημα την Δευτέρα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την απόφασή του να αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ Αλι Ασγάρ Σολτανιέχ στο αραβόφωνο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αλαμ.

 
“Η επίσημη επιστολή του Ιράν για την έναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20%ο υρανίου που προορίζεται για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης έχει σταλεί στην ΙΑΕΑ”, δήλωσε ο Σολτανιέχ.
 
“Σε αυτή την επιστολή καλέσαμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να είναι παρόντες στο εργοστάσιο (εμπλουτισμού της Νατάνζ), αφού όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ”, διευκρίνισε ο Σολτανιέχ.
 
Ο Σολτανιέχ υπογράμμισε ότι “περισσότεροι από οκτώ μήνες πέρασαν από τότε που το Ιράν δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα της ΙΑΕΑ ότι έχει ανάγκη από καυσίμα” για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και “τέσσερις μήνες από τις διαπραγματεύσεις στη Βιένη” για την πιθανή παροχή καυσίμου από τις μεγάλες δυνάμεις.
 
“Η Ισλαμική Δημοκρατία άνοιξε την πόρτα στα βιομηχανικά κράτη και αυτή η πόρτα παραμένει ανοιχτή”, συνέχισε ο Σολτανιέχ ζητώντας από τα κράτη να “αδράξουν την ευκαιρία και να περάσουν από την αντιπαράθεση στη συνεργασία”.
 
Η έναρξη των εργασιών που έχουν στόχο να αυξήσουν σε 20% τον εμπλουτισμό του ελαφρώς εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, ανακοινώθηκε χθες Κυριακή από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλι Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς “συμφώνησαν ότι ο καιρός είναι κατάλλήλος για την υιοθέτηση ισχυρών κυρώσεων” κατά του Ιράν, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία μετά από τη συνάντηση των δύο ανδρών.

 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε