Κόσμος

Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα στο Ιράν από την Παρασκευή να μην απαντήσει στις αεροπορικές επιδρομές

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει το Ιράν μία ημέρα πριν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.10.24) να μην απαντήσει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Axios που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Τρεις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι πριν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν μέσω τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών.

«Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», αναφέρεται μια πηγή στην έκθεση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν λίγο μετά τα πλήγματα ότι μεταξύ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χτυπήθηκαν ήταν συστοιχίες αεράμυνας και εγκαταστάσεις κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου αλλά και σε αυτήν της 14ης Απριλίου.

Το Ισραήλ προειδοποίησε επίσης το Ιράν ότι εάν προβεί σε αντίποινα, τα περαιτέρω πλήγματα θα είναι πιο ισχυρά, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές που επικαλείται το Axios.

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των χτυπημάτων πριν από λίγες ώρες, ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προειδοποίησε ότι αν το Ιράν «κάνει το λάθος» να κλιμακώσει περαιτέρω, το Ισραήλ θα απαντήσει.

Αντίποινα ή αποκλιμάκωση

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αυτό που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη άμεση επίθεσή του κατά του Ιράν, αλλά η ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις του πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους είναι το κλειδί, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ο κόσμος προετοιμάζεται για ισραηλινά αντίποινα κατά του ιρανικού καθεστώτος από τότε που ο ιρανικός στρατός εκτόξευσε ένα μπαράζ περισσότερων από 180 βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις κατά των δυνάμεών του στην περιοχή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μια «σκληρή» απάντηση. Υπήρχαν εικασίες ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακών υποδομών ή ακόμη και της ηγεσίας της χώρας.

Το γεγονός ότι η επίθεση φαίνεται να περιορίστηκε σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτική στρατιωτική σύγκρουση.

Πλέον, το Ισραήλ αναμένει τις κινήσεις της Τεχεράνης, η οποία υποβάθμισε τις αεροπορικές επιδρομές που δέχθηκε αλλά απειλεί με αντίποινα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «Επιχείρηση ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί
Η επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί - Παράλληλα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk