Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Στο «βάθος» συνομιλίες με τη Χαμάς για ανακωχή

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Στο «βάθος» συνομιλίες με τη Χαμάς για ανακωχή
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τις πιο βαριές απώλειές του ανακοίνωσε χθες Τρίτη (23.1.2024) ο στρατός του Ισραήλ από την ημέρα που ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να βομβαρδίζει τη Χαν Γιουνίς, την πόλη στα νότια που έχει στρατηγική σημασία για τη Χαμάς.

Όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, διεξάγονται «σοβαρές» συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για νέα ανακωχή. Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά επιθετικών ελικοπτέρων γύρω από τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα, εκεί όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.

Οι IDF τονίζουν πως δυνάμεις του έχουν «περικυκλώσει» την πόλη.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες «εντείνονται» στη Χαν Γιούνις, την ώρα που προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει την «καταστροφική και απερίγραπτη» κατάσταση στα νοσοκομεία.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επικεντρώθηκε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση τις πρώτες εβδομάδες, Παλαιστίνιοι περπατούσαν μέσα στα συντρίμμια, όπως η Ουμ Νταούντ αλ Καφάρνα.

«Εγκατέλειψα το σπίτι του από την πρώτη ημέρα του πολέμου (…) Οι ανιψιές μου τραυματίστηκαν σοβαρά, τραυματίστηκαν εσωτερικά όργανά τους, τους ακρωτηρίασαν τα πόδια. Είναι τραγικό», αφηγήθηκε, ευχόμενη οι ισραηλινοί στρατιώτες να δείξουν «συμπόνια».

Νεκροί στρατιώτες και όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 εφέδρων του όταν κατέρρευσαν δυο κτίρια στα οποία τοποθετούσαν εκρηκτικά στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από εκτόξευση ρουκέτας εναντίον κοντινού τεθωρακισμένου.

Μαζί με τον θάνατο άλλων τριών στρατιωτικών σε χωριστό επεισόδιο, πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ανήλθε έτσι σε 221.

Στην Ιερουσαλήμ, πάνω από 200 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός από αυτούς, του Χαντάρ Καπέλουκ, το φέρετρο του οποίου ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου 100 αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, 132 παραμένουν στον θύλακα, όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.490 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι πολύ «σοβαρές» συνομιλίες

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, κινήματος η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει βάση το Κατάρ, έφθασε χθες στο Κάιρο για «να συζητήσει με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, επίσης «βρίσκεται στο Κάιρο» για συνομιλίες σχετικά με πιθανή νέα «παύση» των εχθροπραξιών και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορώ να σας πω αν ή πότε θα φθάσουμε εκεί, όμως οι συνομιλίες (…) είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κέρμπι δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ενδεχόμενη διάρκεια της «παύσης», πάντως εκτίμησε πως είναι «πιθανό» από τις συνομιλίες αυτές να προκύψουν «ευρύτερες» εξελίξεις στον πόλεμο αυτό.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, η Χαμάς απέρριψε μια πρόταση του Ισραήλ χθες.

«Απαράδεκτη» άρνηση

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για «κατάπαυση του πυρός» ή την ίδρυση, πιο μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στο πλάι του Ισραήλ.

Η απόρριψη από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης της λύσης των δύο κρατών είναι «απαράδεκτη» και υπάρχει κίνδυνος να «παρατείνει τη σύρραξη», προειδοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, η σύρραξη κλιμακώνει τις εντάσεις ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, κι από την άλλη τον «άξονα της αντίστασης», που πρόσκειται στο Ιράν και συναπαρτίζεται από οργανώσεις όπως η Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολάχ, οι Χούθι και ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, με τουλάχιστον δυο νεκρούς, σε ανταπόδοση για τις επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Έκανε επίσης γνωστό πως προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, στην Υεμένη, βάζοντας και πάλι στο στόχαστρο πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι.

Στις ΗΠΑ, προεκλογική ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν διακόπηκε επανειλημμένα από διαδηλωτές που αξίωναν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις