Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Ισραήλ υποδέχτηκε τον κατάσκοπο που γύρισε από τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ υποδέχτηκε τον κατάσκοπο που γύρισε από τις ΗΠΑ

Δόξα και τιμή στον Τζόναθαν Πόλαρντ από το Ισραήλ. Ο άνθρωπος που καταδικάστηκε ως κατάσκοπος του εβραϊκού κράτους στις ΗΠΑ επέστρεψε στη «γη της επαγγελίας» (του) και στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο άνθρωπος που έγινε κατάσκοπος του Ισραήλ είναι ένας πρώην αναλυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή για κατασκοπεία και τα ξημερώματα της Τετάρτης (30.12.2020) πάτησε ισραηλινό έδαφος.

Ο 66χρονος Τζόναθαν Πόλαρντ είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, το οποίο του είχε δώσει την ισραηλινή υπηκοότητα. Αυτή η υπόθεση κατασκοπείας είχε προκαλέσει επί δεκαετίες ένταση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.  

Ο Πόλαρντ, ένας γεννημένος στο Τέξας εβραιοαμερικανός, καταδικάσθηκε σε ισόβια το 1987, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για συνωμοσία για τη διενέργεια κατασκοπείας.

Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 2015 αλλά με «βραχιολάκι» και του είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία και κυρίως απαγόρευση να εγκαταλείψει για πέντε χρόνια την αμερικανική επικράτεια.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τον περασμένο μήνα, να μην ανανεώσει αυτή την πενταετή απαγόρευση των ταξιδιών που περιλαμβανόταν στους όρους της αποφυλάκισής του, θεωρήθηκε από μερικούς ότι ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε τον Πόλαρντ και τη σύζυγό του, την Έστερ, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Το ζευγάρι, αμφότεροι ορθόδοξοι Εβραίοι, φίλησαν το έδαφος μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο.

Αφού είπε μια εβραϊκή προσευχή για την απελευθέρωση κρατουμένων, ο Νετανιάχου προσέφερε στον Πόλαρντ μια ισραηλινή ταυτότητα. «Καλωσήρθες στην πατρίδα», είπε ο πρωθυπουργός. «Τώρα είσαι πολίτης του Κράτους του Ισραήλ».

Η ισραηλινή υπηκοότητα είχε δοθεί στον Πόλαρντ το 1995, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom, η οποία ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε την άφιξη του ζεύγους, ανέφερε πως έκαναν την πτήση μέχρι το Ισραήλ με ιδιωτικό αεροπλάνο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της Έστερ Πόλαρντ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ιδιωτικό αεροπλάνο διέθεσε ο Σέλντον Άντελσον, ο ιδιοκτήτης της Hayom.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις