Κόσμος

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Σαλβίνι σε δίκη

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε μετανάστες», τόνισε ο γραμματέας του Κινήματος και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας σε εκπομπή του Rai Uno, του πρώτου καναλιού της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Η υπόθεση αφορά την άρνηση του Σαλβίνι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο, να δώσει άδεια για την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων που είχε διασώσει το πλοίο Γκρεγκορέτι της ιταλικής ακτοφυλακής. Οι 131 διασωθέντες μπόρεσαν να κατέβουν στην ξηρά μόνο έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής στα ανοικτά της Σικελίας, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε διαβεβαίωση ότι θα ξεκινούσαν άμεσα διαδικασίες μετεγκατάστασής τους.

Την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι ζητεί η ιταλική εισαγγελία, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων υπουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Στη Γερουσία θα ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας διότι, έστω κι αν τον Ιούλιο συγκυβερνούσαμε, η απόφαση να καθυστερήσει ο ελλιμενισμός του Γκρεγκορέτι ελήφθη μόνον από το Ματέο Σαλβίνι, όχι από την κυβέρνηση στο σύνολό της», διευκρίνισε ο Ντι Μάιο.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι αντέταξε ότι «κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκε την ασφάλεια και το συμφέρον της χώρας του».

Αναλυτές θεωρούν δεδομένη τη θετική ψήφο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά συνέπεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός εσωτερικών θα αναγκαστεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για ανάπτυξη στρατού στη Γάζα – Ο Τραμπ ευχαριστεί και την Ελλάδα
Η Χαμάς από την πλευρά της απέρριψε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για την έγκριση μιας Διεθνούς Δύναμης στη Γάζα
Λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μία κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας
Ο Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση σε παλαιστινιακή κοινότητα στη Δυτική Όχθη: «Είναι μια χούφτα εξτρεμιστές»
Η επίθεση σημειώθηκε αφότου εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν και να εκκενώσουν το φυλάκιο του εβραϊκού οικισμού Τζουρ Μισγάβι
Λωρίδα της Γάζας