Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Το Κόσοβο καταθέτει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κόσοβο καταθέτει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κόσοβο θα καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει προσηλωμένη στις συνομιλίες με τη Σερβία για την επίλυση των διαφορών τους.

«Θα ανακοινώσω σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ: το Κόσοβο θα υποβάλει την αίτησή του για να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς», δήλωσε η Οσμάνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία- βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Όμως το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν έχει υποβάλει αίτηση ακόμα.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, του οποίου ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά επιτυγχάνοντας μια τελική συμφωνία επικεντρωμένη στην αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε η Οσμάνι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του σε ένα διάλογο με το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ.

«Όμως ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σύμφωνα με το σύνταγμα», τόνισε ο Βούτσιτς. Στο σύνταγμα της Σερβίας το Κόσοβο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετές χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις