Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Το λάθος του Ντα Βίντσι και το αποτύπωμα

Το λάθος του Ντα Βίντσι και το αποτύπωμα

500 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και με αφορμή τις εκδηλώσεις έρχεται στο φως η πληροφορία ότι ανακαλύφθηκε το πληρέστερο έως τώρα αποτύπωμά του.

Είναι ένα αποτύπωμα από το αριστερό του χέρι. Ο Ντα Βίντσι ήταν αριστερόχειρας και φαίνεται ότι την ώρα που έγραφε κατά λάθος έπιασε το χειρόγραφό του με το χέρι που ήταν λερωμένο από μελάνι.
Το αποτύπωμα, βρέθηκε σε ανατομικό του σχέδιο που ανήκει στη συλλογή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τίτλο «το καρδιαγγειακό σύστημα και τα κυριότερα όργανα της γυναίκας», ένα έργο που χρονολογείται μεταξύ του 1509-1510 και ανήκει στη σειρά με τις μελέτες επιστημονικού χαρακτήρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αποτύπωμα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, ωστόσο όπως εξηγεί ο Μάρτιν Κλέιτον, ο επικεφαλής του τμήματος σχεδίου και χαρακτικής της βασιλικής συλλογής, πρόκειται για το πιο καθαρό και εντελές από όλα όσα έχουν βρεθεί.
Το σχέδιο με το δακτυλικό αποτύπωμα του μεγάλου καλλιτέχνη και επιστήμονα, θα εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ στη Βρετανία από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαΐου και κατόπιν στην Πινακοθήκη της Βασίλισσας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ (24 Μαΐου-13 Οκτωβρίου).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις