Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Μεξικό δωρίζει 400.000 δόσεις AstraZeneca σε τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής

Το Μεξικό δωρίζει 400.000 δόσεις AstraZeneca σε τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής

Την απόφασή της να δωρίσει πάνω από 400.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στις χώρες του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής, δηλαδή τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε το Μεξικό.

Τα εμβόλια της AstraZeneca θα μεταφερθούν από το Μεξικό στα τρία κράτη με στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα θα παραλάβουν 150.000 δόσεις η καθεμιά, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ θα παραλάβει 100.800 δόσεις, διευκρίνισε το μεξικανικό ΥΠΕΞ στο Reuters.

Μόλις το 3,8% του πληθυσμού της Γουατεμάλας έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, ενώ στην Ονδούρα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 4,9% και στο Ελ Σαλβαδόρ στο 22,3%, σύμφωνα με δεδομένα συγκεντρωμένα στο Our World in Data.

Μέχρι σήμερα, οι τρεις χώρες έχουν παραλάβει παρτίδες δόσεων των σκευασμάτων της AstraZeneca, της Moderna, των Pfizer/BioNTech, του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, της αμερικανικής Janssen (σ.σ. Johnson & Johnson) και αυτού της κινεζικής Sinovac.

Στις 9 Ιουνίου, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) παρότρυνε όλες τις χώρες της ηπείρου να μοιραστούν τα πλεονάσματα εμβολίων που τυχόν διαθέτουν, προειδοποιώντας ότι εάν η εξάπλωση του νέου κορονοϊού συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό θα περάσουν χρόνια προτού μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Ο ΠΑΟΥ είχε τονίσει ακόμη ότι μέχρι εκείνη την ημέρα μόλις το 10% του πληθυσμού της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είχε εμβολιαστεί πλήρως και είχε χαρακτηρίσει οξύτερο το πρόβλημα στις περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις