Κόσμος

Το «μενού» της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αναστασιάδη με Μακρόν

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είχε το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναμενόμενη σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», σκοπός της οποίας θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για επαναδρομολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον συνομιλητή του την ετοιμότητά του να συμμετάσχει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από το σημείο που είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Στόχος της δικής μας πλευράς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει πάντοτε η επίτευξη μιας περιεκτικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η Γαλλία αποτελεί ένα εκ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Παρίσι, ειδικότερα επί ζητημάτων ασφαλείας και εφαρμογής της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Οι διαβεβαιώσεις Μακρόν

Ο Πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Ειδική μνεία έγινε στη Σύνοδο του ερχόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας με βάση και τη σχετική Έκθεση που αναμένεται να υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μπορέλ, από την οποία αναμένεται να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με όλα τα Κράτη Μέλη, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που θα έχουν διάρκεια.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την προσήλωση των Παρισίων στη στρατηγικής σημασίας σχέση Κύπρου-Γαλλίας η οποία αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε ακόμη στην άριστη και στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα και θα απασχολήσουν προσεχώς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των «27».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αβέβαιη η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό στην Τενερίφη – Επιβάτες σε καραντίνα με μάσκες, ταινίες και μοναχικές βόλτες στο κατάστρωμα
Οι τελευταίες εξελίξεις για επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων του χανταϊού που βρίσκονται μέσα στο πλοίο κάνουν τον πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων να μην αποδέχεται την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου
κρουαζιερόπλοιο
Θανατική ποινή στον κούριερ που απήγαγε και σκότωσε την 7χρονη στο Τέξας - «Ήθελες 15 λεπτά δόξας και τα πήρες», φώναζαν συγγενείς της Αθένα
Κατά τη διάρκεια της δίκης προβλήθηκε το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της ανήλικης τον Νοέμβριο του 2022, με τους συγγενείς να μην αντέχουν να δουν τις σκληρές εικόνες που καταγράφηκαν
Ο κούριερ μετά την δολοφονία της 7χρονης
10
Θύμα deepfake η Τζόρτζια Μελόνι: Ανέβασε φωτογραφία της με εσώρουχα, φτιαγμένη από τεχνητή νοημοσύνη – «Σκέψου πριν το κοινοποιήσεις»
H Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης
Θύμα deepfake η Τζόρτζια Μελόνι: Ανέβασε φωτογραφία της με εσώρουχα, φτιαγμένη από τεχνητή νοημοσύνη