Κόσμος

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ βυθίζει την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι

Η αναζωπύρωση της πολεμικής σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με τις… πλάτες της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει οικονομικό αντίκτυπο για τις δυο δεύτερες.

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ σήμερα (29.09.2020) και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή.

Το νόμισμα της Τουρκίας έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, κατρακυλώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

Click4more Ολονύχτιες μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – 11 άμαχοι ανάμεσα στους 95 νεκρούς

Οι τιμές των αζέρικων και των αρμενικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018, σφυροκοπείται φέτος από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει λίγα πράγματα την περασμένη εβδομάδα για να τις περιορίσει, όπως ανέφεραν αναλυτές.

«Η τάση επιδείνωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων σημειώνεται από χρόνια και αποτέλεσε επίσης το έναυσμα για την έναρξη της κρίσης της λίρας το 2018», δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank.

«Η αύξηση του επιτοκίου την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει κάνει τη διαφορά, αλλά μόνο εφόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστα ως μόνιμη και ως δυνάμενη να επαναληφθεί – αλλά δεν μπορεί», πρόσθεσαν.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 1% σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε στο επίπεδο των 93,3 ρουβλιών, με τους επενδυτές να φοβούνται τον αντίκτυπο από τη νέα σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πίεση στο ρούβλι, η ρωσική κεντρική τράπεζα – που κάνει από τον Μάρτιο παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος -ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουλά επιπλέον 2,9 δισεκ. ρούβλια ημερησίως

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον