Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το newsit.gr στην Καμπούλ – Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν φωλιάζει μόνο φόβος

Το newsit.gr στην Καμπούλ – Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν φωλιάζει μόνο φόβος

Από τη στιγμή που άρχισε η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, γυναίκες κάθε ηλικίας κάνουν έκκληση για βοήθεια, μέσω των διεθνών ΜΜΕ.

Ο φόβος τους συνεχώς μεγαλώνει και ζουν με την αγωνία ποια θα είναι η μοίρα τους. Οι δημόσιες διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν ότι θα «σεβαστούν» τα δικαιώματα των γυναικών και πως «θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία και θα μπορούν να φεύγουν μόνες τους από τα σπίτια τους χωρίς ανδρική συνοδεία»… δεν τις πείθουν.  

Η επιβολή του ισλαμικού νόμου οδηγεί αυτομάτως στην καταπάτηση των ελευθεριών τους, σε μία κοινωνία όπου η γυναίκα δεν έχει φωνή, αποφασίζουν μονίμως άλλοι για αυτήν και αντιμετωπίζεται ως… αντικείμενο. 

«Οι γυναίκες αυτής της χώρας εργάστηκαν σκληρά και έκαναν αμέτρητες θυσίες για να αλλάξουν την κατάσταση, σχετικά με τα δικαιώματα τους», εξηγεί στο newsit.gr η Ζαρμίνα Κακάρ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, που ζει στην Καμπούλ. 

Και συνεχίζει: «Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα ξαφνικά άλλαξαν γνώμη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για άλλη μια φορά το βύθισαν στο σκοτάδι. Τα -20 χρόνων- επιτεύγματά μας, ως Αφγανές, χάθηκαν και πλέον το μέλλον για εμάς είναι αβέβαιο, γεμάτο ανησυχία και δυστυχία. Όλα άλλαξαν τόσο γρήγορα, που δεν προλάβαμε να το συνειδητοποιήσουμε. Όλες φοβόμαστε γιατί έχουμε πικρή εμπειρία από τους Ταλιμπάν και αυτές οι πικρές αναμνήσεις δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καμία ελπίδα για το μέλλον μας. Σήμερα (σ.σ. χθες), οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες με ισλαμικό χιτζάμπ θα μπορούν να πάνε στα καθήκοντά τους, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη για αυτό. Οι Αφγανές προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Ανησυχούν για τη μοίρα τους, ειδικά οι ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όταν την ρωτήσαμε αν η ίδια σκοπεύει να φύγει από το Αφγανιστάν, η 26χρονη ακτιβίστρια απάντησε: «Ζω με τους γονείς και τα αδέρφια μου. Αν η κατάσταση γίνει ακόμα πιο δύσκολη και είναι αδύνατο να ζήσεις εδώ, θα πρέπει να φύγουμε. Αν, βέβαια, μας αφήσουν οι Ταλιμπάν. Και δεν ξέρω πού θα πάμε… Τα πάντα είναι αβέβαια για εμάς».

Έρημη πόλη η Καμπούλ

Από τη στιγμή που η Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, ο φόβος «σκέπασε» την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν που πλέον έχει ερημώσει. 

Ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του και πολλοί επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά τους.   

 

«Δεν ξέρω αν η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα βελτιωθεί σύντομα, ξέρω, όμως, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κατέστρεψαν τη ζωή μας. Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν είναι φρικιαστικό. Η διεθνής κοινότητα απλώς παρακολουθεί και το Πακιστάν χαίρεται με τη δυστυχία μας. Αλλά δεν θα επιστρέψουμε στο πικρό παρελθόν. Θα παλέψουμε!», καταλήγει η Ζαρμίνα Κακάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις