Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το’ πε και το’ κανε ο Ερντογάν: Ζητά επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

εκλογές - Κωνσταντινούπολη

Το κόμμα του Ερντογάν υποστηρίζει ότι τόσο οι εκλογές, όσο και η καταμέτρηση που έδωσε οριακό προβάδισμα στον Ιμάμογλου, σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε προσφυγή ζητώντας να ακυρωθούν και να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Τα πρωταρχικά αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επικράτησε με μικρή διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια εξουσίας του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του.

Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ κατέθεσε την προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), στην Άγκυρα, προσκομίζοντας έγγραφα που μετέφερε σε τρεις βαλίτσες, μετέδωσε το CNN Turk.

«Ήλθαμε εδώ για καταθέσουμε την έκτακτη προσφυγή μας με αίτημα την ακύρωση των εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών» δήλωσε ο Γιαβούζ.

Ο αντιπρόεδρος του AKP -που είχε προαναγγείλει αυτή την κίνηση εδώ και μία εβδομάδα– δικαιολόγησε την προσφυγή αυτή, δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες της 31ης Μαρτίου κι ενώ η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη κοντεύει να ολοκληρωθεί, με το επιχείρημα ότι οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Σήμερα, απέμεναν περίπου 80 κάλπες για ανακαταμέτρηση στη συνοικία Μαλτέπε, όπως έγινε γνωστό από το CHP, που υπογράμμισε ότι ο υποψήφιός του Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με σχεδόν 14.000 ψήφους του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εάν εγκριθεί η προσφυγή, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ήτοι τη 2α Ιουνίου. Εάν απορριφθεί, τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις