Κόσμος

Το Πεκίνο θέλει να καταχωρηθεί στη λίστα της Unesco το Μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ

Οι αρχές του Πεκίνου επιθυμούν να καταχωρηθούν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ και η πλατεία Τιενανμέν, σύμβολο της εξουσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η κινεζική πρωτεύουσα σκοπεύει να προτείνει μια ομάδα 14 τοποθεσιών στην Unesco μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Μαυσωλείο του Μάο, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά τον θάνατό του το 1976. Το συμπαγές αυτό μνημείο επισκέπονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται να στοχαστούν μπροστά στη σωρό του καθοδηγητή, του οποίου οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1949.

Το Μαυσωλείο δεσπόζει στο νότιο τμήμα της πλατείας Τιενανμέν, της μεγαλύτερης πλατείας σε όλον τον κόσμο. Η πλατεία φτιάχθηκε τον 15ο αιώνα και έγινε μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της Κίνας. Βρέθηκε στην καρδιά της εξέγερσης το 1989, την οποία διαδέχθηκε η καταστολή που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, νέων κυρίως.

Στόχος των δημοτικών αρχών του Πεκίνου είναι έως το 2035 να έχει επιτευχθεί η καταχώρηση στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς η ομάδα των 14 ιστορικών χώρων στον «Αξονα Βορρά-Νότου» της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ορισμένοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να μετακινηθούν προκειμένου οι ιστορικοί τόποι να αναδειχθούν και πάλι στην αρχική τους κατάσταση.

Η Απαγορευμένη Πόλη, που ήταν η κατοικία των κινέζων αυτοκρατόρων και βρίσκεται ακριβώς στη βόρεια πλευρά της Τιενανμέν, καθώς και ο Ναός του Ουρανού έχουν ήδη καταχωρηθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν