Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το πλοίο Razoni με δημητριακά από την Ουκρανία πήρε «πράσινο φως» από την Τουρκία και περνά τον Βόσπορο

Το πλοίο Razoni με δημητριακά από την Ουκρανία πήρε «πράσινο φως» από την Τουρκία και περνά τον Βόσπορο

Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση του φορτηγού πλοίου Razoni, το οποίο μεταφέρει δημητριακά από την Ουκρανία και είναι το πτώτο που κάνει δρομολόγιο μετά τη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Τουρκίας, μετά την επιθεώρηση αυτή, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από μιάμισι ώρα, το πλοίο με τα δημητριακά από την Ουκρανία θα περάσει τον Βόσπορο για να μεταβεί στο Λίβανο.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Βοσπόρου. Οι αντιπροσωπείες των ειδικών έφθασαν στο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε φορτηγό πλοίο επιβαίνοντας σε δύο ταχύπλοα.

Το πλοίο θα κατευθυνθεί τώρα προς το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο περνώντας από το Βόσπορο.

Η επιθεώρηση έγινε σήμερα το πρωί όταν περίπου 20 ειδικοί της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ έφθασαν στο πλοίο επιβαίνοντας σε δύο ταχύπλοα.

Φορώντας πορτοκαλί σωσίβια γιλέκα και κράνη, οι ειδικοί ανέβηκαν στο πλοίο με επικεφαλής τον τούρκο ναύαρχο Εζτσάν Αλτουνμπουλάκ, ο οποίος ηγείται του Κοινού Κέντρου Συντονισμού που επιθεωρεί τις εξαγωγές, και τον απόστρατο αμερικανό ναύαρχο Φρανκ Κένεϊ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, που πριν από τον πόλεμο συγκέντρωνε το 60% της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την υπό διεθνή επίβλεψη επανάληψη των αποστολών ουκρανικών δημητριακών προς τις παγκόσμιες αγορές.

Το φορτίο των 26.000 τόνων αραβοσίτου που μεταφέρει το Razoni, το οποίο απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, είναι το πρώτο που επιτράπηκε να εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία συνήφθη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει την υπό διεθνή επίβλεψη επανάληψη των αποστολών ουκρανικών δημητριακών προς τις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική εισβολή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις