Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νάιτζελ Φάρατζ: Ο πρώην συντηρητικός που έγινε εθνικιστής και αναστάτωσε τις Βρυξέλλες

Νάιτζελ Φάρατζ: Ο πρώην συντηρητικός που έγινε εθνικιστής και αναστάτωσε τις Βρυξέλλες

Γνωστός για την ευφράδεια και τον δηκτικό του λόγο ενάντια στο ευρώ, ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Πολ Φάρατζ ήταν μέχρι και λίγες ημέρες μετά την επικράτηση του Brexit αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party – UKIP).

Μετά την επικράτηση του Brexit είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του, εμφανιζόμενος προσβλητικός προς τους  στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Νάιτζελ Φάρατζ ήταν ιδρυτικό μέλος του UKIP, έχοντας αφήσει το Συντηρητικό Κόμμα το 1992 μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τον Σεπτέμβριο του 2006 έγινε αρχηγός του UKIP και επανεξελέγη ως πρόεδρος το 2010.

Στις Ευρωεκλογές του 2009, το Κόμμα Ανεξαρτησίας κατέλαβε το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες, καθιστώντας το ως το δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πίσω από το Συντηρητικό κόμμα και μπροστά από το Εργατικό κόμμα, ισοφαρίζοντάς το σε αριθμό εδρών.

Στις εκλογές του 2010, το κόμμα κέρδισε συνολικά το 3,1% των ψήφων, αυξημένο κατά 0,9% από τις εκλογές του 2005. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2011, το κόμμα κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την πλειοψηφία των εδρών σε δημοτικό συμβούλιο, στην πόλη Ράμσεϊ, καθώς και άλλους επτά στην Αγγλία και έναν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ διατελεί μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αντιπροσωπεύοντας την Νοτιοανατολική Αγγλία και μαζί με τον Φραντσέσκο Σπερόνι διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας».

Κύριο χαρακτηριστικό του όσο και της ομάδας είναι ο ευρωσκεπτικισμός και η εναντίωση στη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και συντηρητικό, ενώ ήταν από τους κύριους υποστηρικτές εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε