Κόσμος

Το σεξ των γειτόνων ενοχλούσε τον Μαρσέλ Προυστ! Και κάποιος πλήρωσε γι’ αυτό!

Μια ιδιόχειρη επιστολή του Μαρσέλ Προυστ στην οποία ο Γάλλος συγγραφέας καταγγέλλει τις "υπερβολικά θορυβώδεις ερωτικές περιπτύξεις" των γειτόνων του, πωλήθηκε έναντι 28.336 ευρώ κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Drouot στο Παρίσι.

Οι γείτονες με τους οποίους μοιράζομαι το διαμέρισμα κάνουν έρωτα κάθε μέρα με ένα πάθος, το οποίο ζηλεύω“, έγραφε ο Προυστ στην επιστολή που έχει ημερομηνία 15 Ιουλίου 1919. Η τιμή της εκτιμάτο μεταξύ 6.000 και 8.000 ευρώ.

Ο σπουδαίος Γάλλος λογοτέχνης, που συνήθιζε να κοιμάται νωρίς, διαμαρτύρεται για τους γείτονές του, οι οποίοι “κάνουν έρωτα κάθε δύο ημέρες”. “Ζηλεύω αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να βγάζουν τέτοιες κραυγές ώστε την πρώτη φορά νόμισα ότι επρόκειτο για δολοφονία“, ομολογεί με χιούμορ ο συγγραφέας του έργου “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”.

Ο Προυστ υπενοικίαζε ένα διαμέρισμα από την ηθοποιό Ρεζάν και φοβόταν μήπως η ιδιοκτήτρια νόμιζε ότι αυτός ευθύνεται για τη φασαρία που διατάρασσε τη νυκτερινή ησυχία. Η επιστολή απευθύνεται στον γιο της ηθοποιού, Ζακ Πορέλ, με την παράκληση αυτός να ενημερώσει τη μητέρα του ότι “ο Μαρσέλ δεν έχει ούτε πιάνο, ούτε ερωμένη“.

Ο συγγραφέας, που είχε μετακομίσει σε αυτό το σπίτι της οδού Λοράν Πισά στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού στις 31 Μαΐου του 1919, το εγκατέλειψε τελικά την 1η Οκτωβρίου.

Η επιστολή περιλαμβανόταν σε 307 βιβλία και χειρόγραφα του 19ου και του 20ού αιώνα της συλλογής που διατηρούσε ο λάτρης των βιβλίων και πρώην τραπεζίτης της Γενεύης Ζαν Μπονά, τη δημοπρασία των οποίων οργάνωσαν οι οίκοι Pierre Bergé & Associés και Sotheby’s για τον Drouot.

Όσον αφορά επίσης τον Προυστ, μια έκδοση του 1920 του βιβλίου “Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών”, εμπλουτισμένη με δύο “τυπογραφικά δοκίμια”, εκ των οποίων το ένα είναι σχεδόν όλο ιδιόχειρο, η αξία της οποίας εκτιμάτο μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, πωλήθηκε τελικά έναντι 110.282 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP, Le Figaro

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «φόρεμα Temu» της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο δείπνο των ανταποκριτών διχάζει τις ΗΠΑ
«Την λυπάμαι, ο άντρας της είναι πολύ πλούσιος και δεν της αγοράζει ένα καλό φόρεμα» γράφει κάποιος ενώ άλλος: «Τώρα σας ενοχλούν και τα οικονομικά φορέματα; Τι πρέπει τελικά να κάνουν για να σας ικανοποιήσουν;»
Viral το φόρεμα της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο Δείπνο των Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ