Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Το Σεπτέμβριο τα σπουδαία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δοκιμάζεται στην Οξφόρδη

εμβόλια ΗΠΑ

Υπομονή έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε αν το εμβόλιο που κατασκευάζουν η φαρμακευτική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι η «απάντηση» στον κορονοϊό.

«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε, σήμερα (05.06.2020) στο BBC ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό.

Click4more Έχει ιδιοκτήτη ο κορονοϊός; – «Πόλεμος» για θεραπείες και εμβόλια

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με την AstraZeneca για την παρασκευή και τη διανομή σ’ ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται. «Οι δοκιμές στον άνθρωπο άρχισαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, χώρα που είναι πλέον «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Σοριό.

Για να κερδηθεί χρόνος, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν την παραγωγή. «Αρχίζουμε να παράγουμε αυτό το εμβόλιο από τώρα, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοριό. Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει έναν «οικονομικό κίνδυνο», «όμως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca έκανε συμφωνίες για να δημιουργήσει παράλληλες αλυσίδες προμήθειας, μία εκ των οποίων με το Serum institute of India (SII) για ένα δισεκατομμύριο δόσεις με προορισμό χώρες με μέσα ή χαμηλά εισοδήματα, ώστε να διπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής και να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Χθες (04.06.2020), Πέμπτη, ο όμιλος ανακοίνωσε μια συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, τους Cepi και Gavi, για την παραγωγή και τη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων, η παράδοση των οποίων αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του χρόνου.

Συνολικά μια δεκαριά εργασίες πάνω σε διάφορα εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις