Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το τείχος των στεναγμών! Σεισμός με τις αποκαλύψεις για Τραμπ! Πίεζε τον Νιέτο να “κουκουλώσει” το θέμα!

Το τείχος των στεναγμών! Σεισμός με τις αποκαλύψεις για Τραμπ! Πίεζε τον Νιέτο να “κουκουλώσει” το θέμα!

– Χαμός με τις αποκαλύψεις για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο, στις 27 Ιανουαρίου
– Χαρακτήρισε την προεκλογική του δέσμευση να υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ ως ένα πολιτικό πρόβλημα που διογκώνεται!
– Μάλιστα άσκησε πίεση στον Μεξικανό πρόεδρο να σταματήσει να λέει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει ποτέ για το τείχος
– Ουσιαστικά του είπε να… κουκουλώσει το ζήτημα γιατί του έκανε κακό πολιτικά!
– Αποκαλύψεις και για τον τηλεφωνικό… σκοτωμό με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Είναι ένα ζήτημα που αποτέλεσε την “αιχμή του δόρατος” της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος για την δέσμευσή του πως θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και πως θα αναγκάσει την γειτονική χώρα να το πληρώσει!

Οι αποκαλύψεις της Washington Post βάζουν… φωτιά, αφού αποδεικνύουν αυτό που πιθανώς φαντάζονταν όλοι. Ότι δηλαδή ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το ζήτημα, χωρίς να πιστεύει στην πραγματικότητα ότι μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στον αμερικανικό λαό.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πριν καλά – καλά ξεκινήσει την διακυβέρνηση της χώρας, κατάλαβε πως το χτίσιμο του τείχους είναι ένα έργο δύσκολο και απαιτούσε από τον πρόεδρο του Μεξικού να σταματήσει να λέει δημόσια πως η χώρα του δεν θα πληρώσει για την κατασκευή.

Με άλλα λόγια του ζήτησε να… βάλει πλάτη για να μην του γυρίσει “μπούμερανγκ” η συγκεκριμένη υπόθεση! Κοινώς… “κουκούλωμα”!

Απίστευτοι διάλογοι

Ο Τραμπ, στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Μεξικού, στις 27 Ιανουαρίου του 2017, ξεκαθάρισε ότι είχε συνειδητοποιήσει ότι η χρηματοδότηση της οικοδόμησης του τείχους θα πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές, αλλά απείλησε να διακόψει τις επαφές με την μεξικανική κυβέρνηση αν ο Νιέτο συνεχίζει να κάνει επιθετικές δηλώσεις.

Χαρακτήρισε δε το τείχος ως το «το πιο ασήμαντο θέμα της συζήτησής μας, αλλά πολιτικά ίσως να είναι το πιο σημαντικό».

«Σχετικά με το τείχος, εσύ και εγώ έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στον Νιέτο. «Ο λαός μου ξεσηκώνεται και λέει ‘Το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος’ και ο δικός σου λαός ενδεχομένως να λέει κάτι σε μια αντίστοιχη, ελαφρώς διαφορετική γλώσσα».

«Πρέπει να έχω το Μεξικό να πληρώνει για το τείχος – Πρέπει» τόνισε. «Μιλάω για αυτό τα τελευταία δύο χρόνια». Για να λύσει το πρόβλημα, ο Τραμπ πίεσε τον Νιέτο να… πνίξει το θέμα. «Και οι δύο θα πούμε ‘θα βρούμε μια λύση’ θα βρούμε κάπως μια φόρμουλα», είπε.

Η χειραψία του Τραμπ με τον Νιέτο / Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Όταν ο Νιέτο επέμεινε ότι η θέση του θα συνεχίσει να είναι σταθερή λέγοντας ότι το Μεξικό δεν μπορεί να πληρώσει για το τείχος, ο Τραμπ αντέδρασε: «Δεν μπορείς να το λες αυτό στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης θα το ακολουθήσουν και δεν μπορώ να ζήσω με αυτό», είπε ο Τραμπ, λέγοντας επίσης ότι γνωρίζει «τον τρόπο για να οικοδομηθεί πολύ φθηνά το τείχος…και θα είναι ένα καλύτερο τείχος και θα φαίνεται πολύ ωραίο».

Τον… καίνε τα τηλέφωνα!

Πέρα από την συνομιλία με τον Νιέτο, η Post έδωσε στην δημοσιότητα και μέρος του απομαγνητοφωνημένου κείμενου της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ που είχε στις 28 Ιανουαρίου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Η στιγμή που ο Τραμπ μιλά με τον Τέρμπουλ από το Οβάλ Γραφείο πριν... ανέβουν οι τόνοι - Φωτογραφία EPA

Συνταγμένα από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, τα κείμενα δίνουν μια αφιλτράριστη ματιά στην προσέγγιση του Τραμπ για την διπλωματική πτυχή των καθηκόντων του.

«Έχω έρθει ως εδώ», είπε ξεσπώντας ο Τραμπ, έπειτα από διαφωνία του με τον Τέρνμπουλ για μια συμφωνία στο προσφυγικό. «’Εχω τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες όλη μέρα και αυτή είναι η πιο δυσάρεστη».

«Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν ευχάριστη» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν το τέλος της επικοινωνίας του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό. «Αυτή είναι γελοία».

Και οι δύο επικοινωνίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες του Μεξικού και της Αυστραλίας είχαν ως επίκεντρο θέματα που σχετίζονταν με την μετανάστευση.

Αλλά η ουσία των ζητημάτων αυτών ελάχιστα συζητήθηκε με την κύρια ανησυχία του Τραμπ να εμφανίζεται να είναι αν θα υπάρξει κάποια επίδραση των πολιτικών αυτών στον ίδιο.

«Αυτό θα με τελειώσει», τόνισε ο Τραμπ στον Τέρνμπουλ. «Είμαι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του κόσμου που δεν θέλει να επιτρέψει την είσοδο ανθρώπων στην χώρα. Και τώρα συμφωνώ να δεχτώ 2.000 ανθρώπους», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για την αποδοχή 1.250 προσφύγων από την Αυστραλία.

Θαυμάζει το… απαγορευτικό!

Σε κάποιο σημείο ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμαστό του για την άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει σε πρόσφυγες να φτάνουν με βάρκες στις ακτές της, σημειώνοντας ότι αυτή «είναι μια καλή ιδέα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς». Ενώ με σχόλιο που φέρεται να προοριζόταν για φιλοφρόνηση, ο Τραμπ είπε στον Τέρνμπουλ: «Εσύ είσαι χειρότερος από μένα».

«Σιχαίνομαι να συναινώ στην αποδοχή αυτών των ανθρώπων. Σε διαβεβαιώνω ότι είναι κακοί. Για αυτό το λόγο είναι στην φυλακή αυτή την στιγμή. Δεν πρόκειται να γίνουν θαυμάσιοι άνθρωποι που θα εργαστούν για την τοπική παραγωγή γάλακτος», είπε σε μια προφανή αναφορά του στις αμερικανικές φάρμες γαλακτοπαραγωγής.

Εξαγριωμένος δε είπε ότι οι πρόσφυγες μπορεί «να γίνουν ο βομβιστής της Βοστώνης σε πέντε χρόνια».

Πηγή: Washington Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε