Κόσμος

Το Τέξας αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του: Στάχτη 4,3 εκατ. στρέμματα

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στην πολιτεία του Τέξας οι πυροσβέστες που αγωνίζονται για να περιορίσουν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της, η οποία στοίχισε τουλάχιστον μια ανθρώπινη ζωή και μετέτρεψε σε αποκαΐδια πάνω από 4.300.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά στο Τέξας εξαπλώνεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας με έκταση μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρης της Γαλλίας, πλέον καταβροχθίζει εδάφη και στη γειτονική Οκλαχόμα, χωρίς για την ώρα οι πυροσβέστες να έχουν καταφέρει να ελέγξουν την καταστροφή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία δασών του Τέξας, μαίνονται όχι λιγότερα από έξι μεγάλα χωριστά ενεργά μέτωπα, το μεγαλύτερο από τα οποία, η φωτιά που βαφτίστηκε «Σμόουκχαους Κρικ», στοίχισε τη ζωή 83χρονης, το σπίτι της οποίας κάηκε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται το Τέξας για να συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε στον Τύπο πως στις προσπάθειες να ελεγχθούν οι πυρκαγιές συμμετέχουν κάπου 500 ομοσπονδιακοί δημόσιοι λειτουργοί, πέρα από τους πυροσβέστες της πολιτείας.

«Ζήτησα από την ομάδα μου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι κάτοικοι κοινοτήτων που απειλούνται από αυτές τις πυρκαγιές», είπε, υποσχόμενος ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτείες Τέξας και Οκλαχόμα και στηλιτεύοντας ταυτόχρονα όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή.

«Μου αρέσει που ορισμένοι Νεάντερταλ φίλοι μου πιστεύουν ακόμα πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», σημείωσε σαρκαστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επίσης στο Τέξας για να αναφερθεί στη μεταναστευτική κρίση, αμφισβητεί την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή.

Οι πυροσβέστες έτρεφαν ελπίδες πως η μείωση της θερμοκρασίας χθες θα τους επέτρεπε να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη με τις φλόγες, ωστόσο εξέφραζαν ανησυχία για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης το σαββατοκύριακο, καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

«Οι συνθήκες» που ευνοούν τις πυρκαγιές θα επιδεινωθούν «το Σάββατο και ακόμα περισσότερο την Κυριακή», καθώς υπάρχει «πιθανότητα να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο δυτικό Τέξας», προειδοποίησε η υπηρεσία δασών της πολιτείας μέσω του ιστοτόπου της.

Σύμφωνα με τον Τσαντ Μάγερς, μετεωρολόγο του CNN, η πυρκαγιά «Σμόουκχαους Κρικ» καίει «δυο γήπεδα ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο».

Οι πολιτειακές αρχές του Τέξας κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής 60 κομητείες.

Σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά καταγράφτηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Φεβρουάριο, ως ακόμη και καλοκαιρινή ζέστη. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό οφείλεται, πέρα από την κλιματική αλλαγή, και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος