Κόσμος

Το Βέλγιο παραμένει σε συναγερμό επιπέδου 3 μετά το μακελειό στην Μόσχα – Παρακολουθούνται 650 άτομα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συναγερμό επιπέδου 3 (με ανώτατο όριο το 4) παραμένει το Βέλγιο μετά το μακελειό στην Μόσχα, με 650 άτομα να παρακολουθούνται. 

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου Ocam δικαιολόγησε την απόφασή της να μην αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, παρά το γεγονός ότι η γειτονική Γαλλία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο επίπεδο, μετά το μακελειό στην Μόσχα.

“Το σύστημα για τον προσδιορισμό του επιπέδου απειλής είναι μια πολιτική απόφαση στη Γαλλία, ενώ είναι μια ανεξάρτητη απόφαση του Ocam στο Βέλγιο. Η σύγκριση είναι δύσκολο να γίνει. Το επίπεδο 3 σε κλίμακα 4, σε όλο το Βέλγιο, σημαίνει ότι η απειλή θεωρείται σοβαρή”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ocam στο Βέλγιο, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική κλίμακα απειλής, δεν ανεβάζει το επίπεδο απειλής στο μέγιστο. Το επίπεδο 4 σημαίνει ότι μια πολύ σοβαρή απειλή επίθεσης είναι «επικείμενη», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ocam. Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανήλθε στο 3 μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστή Τυνήσιου στις 16 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς. Το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει, επίσης, το Ισλαμικό Κράτος.

Αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά όπως σημειώνεται στο βελγικό Τύπο, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν από την αποτρόπαια επίθεση που έπληξε τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Ocam ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επί του παρόντος υπό παρακολούθηση 650 άτομα που θεωρούνται «εξτρεμιστές» ή «τρομοκράτες». Τα άτομα αυτά υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα παρακολούθηση και εμφανίζονται σε μια βάση δεδομένων προσβάσιμη σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας. Συνολικά, το 88% αυτών των ανθρώπων είναι σε τζιχαντιστικό κίνημα, το 8% ανήκει σε ακροδεξιά κινήματα και το 2% σε ακροαριστερά κινήματα. «Η απειλή δεν μειώνεται: οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η μέση απειλή που προέρχεται από άτομα που περιλαμβάνονται στην κοινή βάση δεδομένων έχει αυξηθεί ελαφρώς», εξήγησε ο Διευθυντής του Ocam, Γκερτ Βερκότερεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «στοπ» του Ερντογάν στο μυστικό σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ για το Ιράν: Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους για να μπουν στην Τεχεράνη
Το σχέδιο που εξεταζόταν, προέβλεπε, σύμφωνα με την Telegraph, τη συμμετοχή μαχητών και από τις έξι παρατάξεις των Ιρανών Κούρδων, οι οποίοι, αφού περνούσαν στο Ιράν, θα προμήθευαν με όπλα Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο για τους άνω των 60 ετών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προηγούμενες μελέτες υποτίμησαν πολύ τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που σήμερα είναι εν μέρει ξεπερασμένα
Ζέστη
Βίντεο σοκ από ένοπλη επίθεση σε λύκειο στις Φιλιππίνες – Σκοτώθηκε μαθητής, αυτοκτόνησε ο δράστης
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μαθητής πήγε στο σχολείο έχοντας μαζί του «πιστόλι και τουφέκι» κι άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσες, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, προτού στρέψει όπλο στον εαυτό του
Η στιγμή της επίθεσης