Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το… χαβά της η Τουρκία! “Καρφί” για κυπριακή ΑΟΖ το “Γιαβούζ”, πέρασε τα Δαρδανέλια! video

Τουρκία
Φωτογραφία από: Youtube

Στα… παλαιότερα των υποδημάτων της φαίνεται πως γράφει η Τουρκία την ηχηρή απάντηση της Ευρώπης και συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πληροφορίες από τουρκικά -και όχι μόνο- μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που έχει η Τουρκία, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 21.06.2019, τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και το onalert.gr, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο που κατευθύνεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».

Η Τουρκία… που δεν καταλαβαίνει τίποτα!

Τι κι αν οι Βρυξέλλες έστειλαν μόλις πριν 24 ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, προαναγγέλλοντας ακόμα και στοχευμένα μέτρα (σ.σ. κατά προσώπων) για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο -και δη, στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η Τουρκία προχωρά… ακάθεκτη, με τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.

Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Δείτε εικόνες του Γιαβούζ που στέλνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλα αυτά βέβαια δείχνουν πως παρά τα όσα λέει (αλλά δεν… κάνει ακόμη η ΕΕ), η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον… γνωστό δρόμο. Δηλαδή αυτόν της προκλητικότητας και των “τσαμπουκάδων”.

Με πληροφορίες από: apnews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις