Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το χιόνι εγκλώβισε οδηγούς στη Σουηδία – Κλειστά σχολεία στη Νορβηγία, ρεκόρ ψύχους στη Φινλανδία

Το χιόνι εγκλώβισε οδηγούς στη Σουηδία – Κλειστά σχολεία στη Νορβηγία, ρεκόρ ψύχους στη Φινλανδία
Φωτογραφία Reuters

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σήμερα (4.1.2024) το πρωί στα οχήματά τους στη Σουηδία και τη Δανία, καθώς αυτά καθηλώθηκαν στο δρόμο από τα χιόνια που έπεσαν λόγω του κύματος ψύχους που πλήττει τη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, πολλά δρομολόγια τρένων στη Νορβηγία ακυρώθηκαν για τους ίδιους λόγους.

Μέχρι και προσωπικό του στρατού χρειάστηκε να βγει στους δρόμους στη Σουηδία ώστε να βοηθήσει τις υπηρεσίες διάσωσης στις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ Όρμπι και Κρίστιανσταντ στη νότια κομητεία Σκάνιας.

Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση αφού οι διασώστες τρύπησαν τις μεταλλικές μπάρες που χωρίζουν τις λωρίδες κυκλοφορίας με νότια και με βόρεια κατεύθυνση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ επικαλούμενο τα σωστικά συνεργεία.

Γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα), όλοι οι οδηγοί είχαν απομακρυνθεί από τον δρόμο, εκτός από τους οδηγούς φορτηγών, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που βρίσκονταν επί τόπου.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Σουηδία / Reuters

«Γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται στο σημείο συγκέντρωσης που άνοιξε ο δήμος Όρμπι», όπου η θερμοκρασία έφτασε τους -5 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 5:00 π.μ., ανέφερε η αστυνομία της περιοχής στην ιστοσελίδα της.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Τετάρτη προς Πέμπτη, παρασχέθηκαν τρόφιμα στους εγκλωβισμένους και φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις που χρειάστηκε, όπως προστίθεται.

Την προηγούμενη μέρα, σχεδόν 1.000 οχήματα παγιδεύτηκαν από το χιόνι σε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος πρέπει να παραμείνει κλειστός για την κυκλοφορία μέχρι αύριο Παρασκευή το πρωί, δήλωσε η διοίκηση μεταφορών της Σουηδίας.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Σουηδία / Reuters

Παράλληλα, η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους να μην οδηγούν στην περιοχή αλλά και σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής Δανίας. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν προτείνεται γύρω από την πόλη Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (ανατολικά) όπου η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει φτάσει τα 30 χιλιόμετρα.

«Οι δρόμοι προκαλούν μεγάλα προβλήματα (…) πολλοί οδηγοί έχουν κολλήσει σε ουρές για αρκετές ώρες», ανακοίνωσε μέσω Twitter η αστυνομία της Δανίας. “Επομένως, σκεφτείτε το δύο φορές και μείνετε στα σπίτια σας”, συνέστησε στους κατοίκους.

Εικόνες και βίντεο του newsit.gr από τη χιονισμένη Σουηδία

Στην πόλη Βέξιε της Σουηδίας η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει και άλλο μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου. 

Οι εικόνες και τα βίντεο του newsit.gr από την πόλη Βέξιε είναι μαγευτικές, με το χιόνι να έχει σκεπάσει τα πάντα και να αποκαλύπτουν ένα τόσο διαφορετικό σκηνικό του καιρού στη Σκανδιναβία, την ώρα που στην Αθήνα οι μέρες μοιάζουν με… ανοιξιάτικες.

 

Κλειστά τα σχολεία στη Νορβηγία, ρεκόρ ψύχους στη Φινλανδία

Στη Δανία, έπεσε έως και μισό μέτρο χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο DMI.

Στη Νορβηγία, στα εδάφη των Σάμι του μακρινού βορρά, στο Καουτόκινο, το θερμόμετρο έδειξε -41,6°C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους στα νότια της χώρας λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις μετά τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και ορισμένα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Χιονισμένοι δρόμοι στη Δανία / Reuters

Οι οδηγοί της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να μην πάρουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Όσλο και Κρίστιανσαντ (νότια) ακυρώθηκαν επίσης. Στη νορβηγική πρωτεύουσα η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -25°C το Σάββατο.

Η χιονισμένη Φινλανδία / Reuters

Στη Φινλανδία, ένα νέο ρεκόρ ψύχους καταρρίφθηκε στο Ενοντέκιο (βορειοδυτικά) όπου το θερμόμετρο έδειξε -42,1°C.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις