Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Το ζιζανιοκτόνο Roundup «εξοντώνει» τη Bayer! Σε χαμηλό 7 ετών οι μετοχές της

Το ζιζανιοκτόνο Roundup «εξοντώνει» τη Bayer! Σε χαμηλό 7 ετών οι μετοχές της

Η αποκάλυψη πως το πασίγνωστο ζιζανιοκτόνο Roundup είναι καρκινογόνο και κυρίως η δικαστική απόφαση που αναγκάζει την Bayer να πληρώσει αποζημίωση 80 εκατ. δολάρια σε 70χρονο καρκινοπαθή, βύθισαν τις μετοχές της εταιρίας.

Μετά την απόφαση δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο πως η Bayer οφείλει να αποζημιώσει τον 70χρονο καρκινοπαθή που επί χρόνια χρησιμοποιούσε το ζιζανιοκτόνο Roundup, οι μετοχές της εταιρίας υποχώρησαν σε χαμηλό επτά ετών!

Στις 12:23 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Bayer κατέγραψε πτώση 1,3% στα 55,59 ευρώ, με την αξία του ομίλου να αποτιμάται γύρω στα 52 δισεκ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την τιμή απόκτησης της Monsanto (σ.σ. 63 δισεκ. δολάρια).

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ αποφάσισαν πως η Bayer πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup ήταν η αιτία καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Η απόφαση ορίζει ότι η Bayer θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. δολαρίων, 5 εκατ. σε αποζημίωση και 200.000 δολάρια για τα ιατρικά έξοδα του Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισαν ότι η εταιρεία φέρει ευθύνη για το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει ο Έντουιν Χάρντεμαν. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Roundup αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto (σ.. την οποία εξαγόρασε η Bayer) φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.

Η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Επέμεινε πως η ετυμηγορία «δεν αλλάζει τίποτα» ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλο τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο».

Η περίπτωση του 70χρονου είναι μόνο η μια από τις πολλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Bayer. Χιλιάδες προσφυγές έχουν γίνει σε βάρος της. Ο γερμανικός κολοσσός είναι αντιμέτωπος με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ.

Ο Χάρντεμαν, 70 ετών, διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Roundup, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις