Δευτέρα, 4 Μαρ.
11oC Αθήνα

Τον… πρόλαβε στη “στροφή”! Ο Ομπάμα πλήρωσε 500 εκατ. στο “πράσινο” Ταμείο

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Λίγες μέρες πριν έρθει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ και κάνει τα… δικά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε την πληρωμή ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το κλίμα, του ΟΗΕ. Στόχος να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει (όπως και πολλά άλλα) “απάτη”.

Εκτός από απάτη, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει και το τέλος της χρήσης χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι και ενώ την Παρασκευή (20.01.2017) ο Ομπάμα παραδίδει τα κλειστά του Λευκού Οίκου και του κράτους στον Τραμπ, φρόντισε να πληρώσει για να… ξεμπερδεύει.

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δισ. ευρώ), για να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρότερων πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τρίτη (17.01.2017) είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φέρνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δισ. δολάρια (933,6 εκατ. ευρώ). Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στο Ταμείο να συνδράμουν με 10 δισ. δολάρια (933 δισ. ευρώ) συνολικά στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Δεν κρύβεται καμία “καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση” πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. “Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος”, πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας, “Αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού”.

Η πρώτη χορήγηση αμερικανικής υποστήριξης για το Ταμείο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Τα χρήματα που δόθηκαν προέρχονται από τις πιστώσεις του Ταμείου Οικονομικής Υποστήριξης του οικονομικού έτους 2016, όπως συνέβη και με την πρώτη χρηματοδότηση, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιοηθούν, είπε ο Κίρμπι.

Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτρικ Λέιχι χαιρέτησε την πληρωμή σε δήλωσή του, εξηγώντας ότι θα επιτρέψει στην Αμερική να “έχει μια θέση στο τραπέζι” μελλοντικών συζητήσεων για το κλίμα, θέση που εξέφρασε και ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιτίθενται στη χρηματοδότηση του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ δεν το ενέκρινε και κατακρίνοντάς το ως σπατάλη αμερικανικών πόρων.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε