Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τορόντο: Στο σκοτάδι οι έρευνες για την επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο – Video

Τορόντο: Στο σκοτάδι οι έρευνες για την επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο – Video

– Μια γυναίκα νεκρή και 13 τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης στο Τορόντο
– Ένα 9χρονο κορίτσι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
– Στο σκοτάδι οι έρευνες για το κίνητρο και την ταυτότητα του δράστη – Αδιευκρίνιστο ακόμα και το πως πέθανε!
– Δεν αποκλείεται ακόμα το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας
– Περπατούσε όταν έβγαλε όπλο και άνοιξε πυρ σε ελληνικό εστιατόριο
– Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης σε ένα συγκλονιστικό video

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει πολλές πτυχές της αιματηρής επίθεσης από ένοπλο άνδρα σε ελληνικό εστιατόριο της ελληνικής συνοικίας στο Τορόντο του Καναδά. Ο μαυροντυμένος άνδρας, περίπου 30 ετών, με καπέλο και ένα τσαντάκι στον ώμο του φαίνεται σε video ντοκουμέντο να περπατά ψύχραιμος στο δρόμο και ξαφνικά να σηκώνει το πιστόλι του και να ανοίγει πυρ κατά των θαμώνων ελληνικού εστιατορίου.

Η επίθεση που σόκαρε το Τορόντο έγινε στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. 05:00 ξημερώματα Ελλάδας). Η ελληνική συνοικία βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Τορόντο. Στο δρόμο, κοντά στις λεωφόρους Danforth και Pape, όπου έγινε η επίθεση βρίσκονται ελληνικά εστιατόρια και σε ένα από αυτά άνοιξε πυρ ο δράστης. Είναι ο δρόμος όπου τα Σαββατοκύριακα, οικογένειες με παιδιά βγαίνουν για φαγητό και βόλτες.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης

Από τα πυρά του ενόπλου έχασε τη ζωή της μια γυναίκα. Ήταν ανάμεσα στους 14 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής αλλά δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά της. Μεταξύ των τραυματιών και ένα 9χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ταυτότητα της νεκρής, των τραυματιών και του δράστη, παραμένει άγνωστη.

Όπως άγνωστο είναι και το κίνητρο που όπλισε το χέρι του άνδρα. Καναδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Όμως η αστυνομία τόνισε πως ακόμα δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε καν αυτό της τρομοκρατίας. «Εξετάζουμε όλα τα πιθανά κίνητρα (…) δεν κλείνουμε καμιά πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αστυνομίας του Τορόντο, Μαρκ Σόντερς.

Μυστήριο καλύπτει και τις συνθήκες θανάτου του δράστη. Ο ένοπλος άνδρας έπεσε νεκρός λίγο μετά την επίθεση. Φέρει τραύμα από όπλο όμως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοκτόνησε ή αν έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Φραγκιαδάκης αλλά και η συνάδελφός της Πόλα Φλέτσερ δήλωσαν ότι “άκουσαν” πως ο δράστης ήταν ψυχικά διαταραγμένος.

Δεν σταμάτησε να πυροβολεί τη νεαρή γυναίκα!

Ο Ανδρέας Μάντζιος, αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε στην Globe News ότι ο δράστης πυροβόλησε εναντίον της νεαρής γυναίκας και αφού άρχισε να τρέχει για να διαφύγει συνέχισε να την πυροβολεί παρόλο που εκείνη βρισκόταν στο έδαφος.

https://youtu.be/XOJEAW4T1Tg

Έτσι έζησαν τον τρόμο στο Τορόντο

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν έως και 25 πυροβολισμούς, σύμφωνα με καναδικά ΜΜΕ. Άνδρας που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης δήλωσε στο CTV πως αντίκρισε μακελειό καθώς έτρεξε να δει τι ακριβώς συνέβαινε. «Είδα τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους τραυματισμένους» τόνισε. Μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η Jody Steinhauer, δειπνούσε με την οικογένειά της στο ελληνικό εστιατόριο Christina’s. Αρχικά, όταν άκουσε τον ήχο των πυροβολισμών πίστεψε πως ήταν πυροτεχνήματα.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Κατάλαβε πως έκανε λάθος όταν της φώναξαν να φύγει από το σημείο όπου καθόταν και να πάει στο πίσω μέρος του εστιατορίου. «Αρχίσαμε να ακούμε κόσμο να φωνάζει», δήλωσε στο CBC.

Ο John Tulloch, που ήταν επίσης στην περιοχή τη στιγμή της επίθεσης, περιέγραψε στιγμές χάους. Μόλις είχε βγει από το αυτοκίνητό του. Ήταν μαζί με τον αδερφό του. Είπε πως άκουσε 20 με 30 πυροβολισμούς. «Απλά, τρέξαμε. Είδαμε ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας και τρέξαμε».

Φωτογραφία Reuters

«Έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί: πυροβολισμοί, μετά παύση, μετά νέοι πυροβολισμοί και ξανά παύση. Πρέπει να έπεσαν 20 με 30 πυροβολισμοί. Αρχίσαμε να τρέχουμε», είπε ο ίδιος στις εφημερίδες Globe and Mail.

Φωτογραφία Reuters

Δραματική είναι και η περιγραφή της Ελληνίδας δημοσιογράφου Μπετίνας Διονυσόπουλος, που εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό στην περιοχή. Από το παράθυρο του ραδιοφωνικού σταθμού όπου εργάζεται, είδε τα πάντα καρέ καρέ, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. «Άνθρωποι κάθονταν και έτρωγαν όταν ένας περαστικός, απλά γύρισε και ενώ ήταν ανοιχτές οι πόρτες, πυροβολούσε αδιακρίτως τον κόσμο», τόνισε η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Ξύπνησαν μνήμες

Τον Απρίλιο είχε εκτυλιχθεί στο Τορόντο μία άλλη τραγωδία. Ένας άνδρας που είχε ρίξει το φορτηγάκι που οδηγούσε εναντίον πεζών, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 15, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Τορόντο Τζον Τόρι, το περιστατικό υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Τορόντο «έχει πρόβλημα με τα όπλα». «Τα όπλα είναι εύκολα διαθέσιμα σε πολλούς ανθρώπους», εκτίμησε.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της επαρχίας Οντάριο Νταγκ Φορντ κατήγγειλε στο Twitter «μια φρικτή πράξη ένοπλης βίας στο Τορόντο».

Στοιχεία που σοκάρουν

Η κατάσταση στο Τορόντο όσον αφορά στα βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων έχει επιδεινωθεί πολύ φέτος. Οι θάνατοι σε τέτοια επεισόδια αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, δηλαδή κατά 53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, όταν είχαν σημειωθεί 17.

Τα περιστατικά βίας στα οποία σημειώθηκε χρήση όπλων αυξήθηκαν στα 212 φέτος, κατά 13% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν καταγραφεί 188.

Για τον δήμαρχο του Τορόντο, τον Τζον Τόρι, η πόλη έχει σοβαρό πρόβλημα με τη βία και τη χρήση όπλων: τα πυροβόλα όπλα είναι πολύ εύκολα διαθέσιμα σε πάρα πολλούς, εξηγεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN, USA Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις