Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουλάχιστον 20 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στην Βενεζουέλα

Τουλάχιστον 20 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στην Βενεζουέλα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τουλάχιστον είκοσι μετανάστες, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, από τη Βενεζουέλα πέθαναν το Σάββατο (12/12) όταν ναυάγησε το σκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ανάμεσα στις ακτές της πατρίδας τους και των νήσων Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Οι αρχές έχουν διατάξει τη σύλληψη του ιδιοκτήτη του πλεούμενου και διεξάγεται έρευνα για «εμπορία ανθρώπων». 

Το γραφείο του εισαγγελέα, που διενεργεί διεξάγει την έρευνα έδωσε επίσης εντολή να συλληφθούν συνολικά έξι ύποπτοι για την υπόθεση. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών της Βενεζουέλας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή (13/12), έκανε λόγο για 14 νεκρούς. Τα ένδεκα πρώτα πτώματα ανακτήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (12/12) από περιπολικό της ακτοφυλακής, το οποίο έκανε περιπολία ρουτίνας. Προχθές, Κυριακή (13/12), άλλα τρία πτώματα βρέθηκαν σε παραλία.

Από την Γκουίρια αναχωρούν συχνά πλεούμενα φορτωμένα με πολίτες της Βενεζουέλας που προσπαθούν να μεταναστεύσουν στο Τρινιδάδ εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Περίπου εκατό εξ αυτών εξαφανίστηκαν κάνοντας αυτό το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι το 2018 και το 2019.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι υπάρχουν διάφορες μαφιόζικες ομάδες που εκμεταλλεύονται τη μετανάστευση από τη Βενεζουέλα προς το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και λέει πως συχνά έχουν την υποστήριξη διεφθαρμένων αξιωματούχων των τοπικών αρχών.

Την 28η Νοεμβρίου οι αρχές στο Τρινιδάδ απέλασαν 160 πολίτες της Βενεζουέλας που κατηγόρησαν πως «μπήκαν παράνομα» στη χώρα διά της θαλάσσιας οδού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν τη χώρα τους από το 2015, εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Περίπου 25.000 κατέφυγαν στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, νησιωτικό κράτος 1,3 εκατ. κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις