Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: 25 νεκροί σε μάχες με Κούρδους μαχητές – Πάνω από 180.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Τουρκία: 25 νεκροί σε μάχες με Κούρδους μαχητές – Πάνω από 180.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ου Τούρκικου στρατού και Κούρδων μαχητών. 25 άνθρωποι έχασαν συνολικά την ζωή τους από τις νεώτερες μάχες στα σύνορα με το Ιρακ.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σκότωσαν 17 Κούρδους, λίγες ώρες μετά το θάνατο οκτώ Τούρκων σε συγκρούσεις.

Νωρίτερα είχαν σκοτώσει πέντε αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε μάχες που ξέσπασαν όταν κούρδοι μαχητές επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα στην περιοχή Σεμντινλί της ορεινής επαρχία Χακάρι.

Οι συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι σχεδόν καθημερινές μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, μιας εκεχειρίας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 40.000 θανάτους από το 1984.

180.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 180.000 άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, εκτοπίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της ημιαυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων στις 16 Οκτωβρίου.

«Έως τις 2 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 183.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από διαφιλονικούμενες περιοχές, ανάμεσά τους 79.000 από την πόλη Κιρκούκ», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ, χωρίς να παραθέσει αναλυτικά στοιχεία για την εθνότητα ή το θρήσκευμα των εκτοπισμένων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις