Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σύρος τραγουδιστής Ομάρ Σουλεϊμάν που κατηγορήθηκε για «τρομοκρατία»

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σύρος τραγουδιστής Ομάρ Σουλεϊμάν που κατηγορήθηκε για «τρομοκρατία»

Ο Σύρος τραγουδιστής Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στην Τουρκία με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Παρασκευής (19/11). Ο 55χρονος καλλιτέχνης ζει μόνιμα στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια και η σύλληψη του έγινε στην πόλη Σανλιούρφα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα συριακά σύνορα.

«Ο Ομάρ Σουλεϊμάν αφέθηκε ελεύθερος στις 10.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας)», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Σύρου τραγουδιστή, Ρεσίτ Τούνα, ο οποίος είχε πει ότι φοβόταν ενδεχόμενη απέλασή του 55χρονου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τοπική πηγή ασφαλείας, δικαστήριο στην επαρχία Σανλιούρφα αποφάσισε την απελευθέρωση του Ομάρ Αλμασίχ -όπως είναι το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή- αφού έκανε μια δήλωση στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο 55χρονος καλλιτέχνης από την Συρία, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός συνδυάζοντας την ηλεκτρονική μουσική με παραδοσιακούς συριακούς ρυθμούς και κατέφυγε στην Τουρκία λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα του, κατηγορείτο για διασυνδέσεις με τα PKK/YPG, σύμφωνα με ΜΜΕ στην Τουρκία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κυριότερη κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Τα τραγούδια του Ομάρ Σουλεϊμάν, μεταξύ των οποίων και το Warni Warni που έχει σχεδόν 100 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, του άνοιξαν τις πόρτες των μεγάλων διεθνών φεστιβάλ, όπως του South by Southwest στο Τέξας.

Δείτε βίντεο:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις