Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τουρκία: Αμετανόητοι! “Βολές” στην ΕΕ και… αιχμές για την Κύπρο!

Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Τουρκία δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της! Δεν… ιδρώνει το αυτί της στις -διαφαινόμενες- κυρώσεις της ΕΕ και απαντά με ειρωνείες και απειλές!

Η Τουρκία ενώ νωρίτερα κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας», τονίζοντας πως κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντά στις ευρωπαικές προειδοποιήσεις για κυρώσεις.

Εκτός από ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μίλησε και ο ίδιος ο Ερντογάν, τονίζοντας πως θα προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους!

Click4more: Μαξίμου: Πρώτη απόφαση της Ε.Ε για μέτρα κατά της Τουρκίας

“Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τρίτης, 18.06.2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Τουρκία: Ανακοίνωση… πρόκληση!

Νωρίτερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004.

«Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ».

Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».

Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.

«Θα λάβουμε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας»

«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει καταλήγοντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις