Κόσμος

Τουρκία: Απελευθερώθηκε υπό όρους δημοσιογράφος που κατηγορείται για κατασκοπεία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Τουρκία μία δημοσιογράφος ΜΜΕ που υποστηρίζει την αντιπολίτευση κρατούνταν εδώ και πέντε μήνες με κατηγορίες για “πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία”.

Σήμερα, Δευτέρα (09.11.2020) στην Τουρκία η δημοσιογράφος απελευθερώθηκε και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο στη διάρκεια της δίκης της. Η Μουγεσέρ Γιλντίζ, συντονίστρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV στην τουρκική πρωτεύουσα, και ο Ισμαήλ Ντουκέλ, εκπρόσωπος του Tele1 TV στην Άγκυρα, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο έπειτα από άρθρα για τον ρόλο που διαδραματίσθηκε από την Τουρκία στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Ντουκέλ είχε αφεθεί σύντομα ελεύθερος, όμως η Γιλντίζ είχε παραμείνει κρατούμενη.

Το δικαστήριο έδωσε σήμερα εντολή να απελευθερωθεί η δημοσιογράφος και της επέβαλε απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, μια απαγόρευση που έχει επίσης επιβληθεί στον Ντουκέλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο P24 που ειδικεύεται σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι είχαν αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία “με σκοπό τη στρατιωτική κατασκοπεία”.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης τους ορίσθηκε για τις 6 Ιανουαρίου.

Η Γιλντίζ κατηγορείται ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο έχει συλληφθεί επίσης, σχετικά με τα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια στη Λιβύη.

Τον Σεπτέμβριο, πέντε δημοσιογράφοι καταδικάσθηκαν επειδή έγραψαν ένα άρθρο για την κηδεία ενός φερόμενου πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών που σκοτώθηκε στη Λιβύη.

Η Τουρκία κατηγορείται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου. Η χώρα κατατάσσεται στην 157η θέση μεταξύ 180 όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στον σχετικό κατάλογο που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 όταν οι Σερβοβόσνιοι του Ράτκο Μλάντιτς σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους
Οι Σέρβοι της Βοσνίας υπό τον Μλάντιτς ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους εκτέλεσαν, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους
Επιζώντες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995
Πέθανε ο Ράτκο Μλάντιτς, ο «χασάπης της Σρεμπρένιτσα»
Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας
AP Photo
15
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ πλήρωσαν 120.000$ για να πάνε με ιδιωτικό τζετ στη Βρετανία – Στα Cotswolds πιθανότατα το νέο τους σπίτι, φωτογραφίες
Το αεροσκάφος διαθέτει δύο μπάνια, άνετους χώρους για έως 13 επιβάτες, πέντε κρεβάτια με δυνατότητα φιλοξενίας έξι ατόμων
Τα Cotswolds στη Βρετανία