Κόσμος

Τουρκία: Αυξήσεις “φωτιά” στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Μετά τις αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα, έρχεται νέος… λογαριασμός για τους πολίτες στην Τουρκία. Η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο και οι Τούρκοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν ρεύμα και φυσικό αέριο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία αύξησε έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, έγινε γνωστό από δύο πηγές το Σάββατο (01.09.2018), ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

[read4more]

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου, Botas, αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση. Οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα (01.09.2018), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμισμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες. Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κερδίζει έδαφος, οι αντίπαλοί του ανησυχούν
Για τους αντιπάλους της Τεχεράνης μοιάζει περισσότερο με την «κατάρα του αιώνα» - «Πήγαμε να ανατρέψουμε το καθεστώς και καταλήξαμε με την Ουάσιγκτον να παρέχει ουσιαστικά νομιμότητα» τονίζει Ισραηλινός αναλυτής
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Ομάν: «διπρόσωπο ή ουδέτερο»; – Πώς η «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» προκάλεσε την οργή του Τραμπ και «γλίτωσε» από το Ιράν
Ο ουδέτερος τόνος είχε το κόστος του για τη Μουσκάτ - Οι ΗΠΑ απαίτησαν υποστήριξη από τους συμμάχους τους στον Κόλπο, οι οποίοι δέχονταν σφοδρές επιθέσεις από το Ιράν, με το Ομάν να είναι η λιγότερο πληγείσα χώρα
Ντόναλντ Τραμπ
Η Ρωσία υπόσχεται «σκληρά» αντίποινα για τον βομβαρδισμό διυλιστηρίου – «Αν καεί η Ουκρανία, θα καεί και η Μόσχα» λέει ο Ζελένσκι
Δεν είναι σίγουρο πώς θα αντιδράσει η Ρωσία, αλλά οι δυνάμεις της έχουν βομβαρδίσει συχνά πολιτικούς στόχους σε πόλεις της Ουκρανίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones από την αρχή του πολέμου
Μόσχα
Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα και ορθολογισμό» – Απόφαση «αυθορμητισμού» η συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
Είπε ότι θα επιδιώξει εκ νέου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς του»
SIMON WOHLFAHRT
Το μνημόνιο ΗΠΑ – Ιράν χρειάζεται «νικητή»: «Ο απελπισμένος Τραμπ πίεσε για υπογραφή», τονίζει ο Χαμενεΐ – «Επιτυχία μας η συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Κόντρα για το ποιος βγήκε κερδισμένος από τη συμφωνία έχει ξεκινήσει κυρίως μέσα από αναρτήσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ / Hamid Forootan / ISNA / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS