Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τουρκία: Διαλύεται η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα του Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές

Τουρκία: Διαλύεται η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα του Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές

Μετά την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, η συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι ένα βήμα πριν από την επίσημη διάλυση της, μία εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές από τις λίστες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και τους είπε ότι «οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας, μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους».

Η Εθνική Συμμαχία που κατέβηκε στις εκλογές ως αντίπαλος του Ερντογάν αποτελούνταν από τον συνασπισμό των εξής κομμάτων: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (İyi Parti), Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Την είδηση επιβεβαίωσε o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ, ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε περίπου 10 μήνες από σήμερα, ή κάποια μελλοντική μετεκλογική συνεργασία που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.

Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Από την πλευρά του, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε σήμερα πως αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να κάνουν “εμπεριστατωμένη αυτοκριτική”, μετά τη -χαμηλότερη των προσδοκιών- επίδοση στις τουρκικές εκλογές.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που κατέβηκε στις εκλογές υπό το λάβαρο άλλου κόμματος λόγω κινδύνου απαγόρευσής του εξαιτίας φερόμενων δεσμών με μαχητές, εξασφάλισε το 8,79% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Στις εκλογές του 2018, το HDP είχε πάρει το 11,7% των ψήφων. Παραμένει το τρίτο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του Μαΐου.

“Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τον λαό μας που δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας μια πολιτική αντάξιά του”, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artigercek από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, στη βορειοδυτική Τουρκία.

“Αν και θα συνεχίσω τον αγώνα μου με αντίσταση από τη φυλακή όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, αποσύρομαι αό την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο”.

Ο Ντεμιρτάς είπε πως θα παραμείνει μέλος του HDP και κάλεσε το κόμμα του να κάνει αυτοκριτική.

“Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Όταν η εσωκομματική δημοκρατία μειώνεται, τα λάθη ακολουθούν το ένα το άλλο”.

Ο Ντεμιρτάς είχε θέσει υποψηφιότητα δύο φορές για πρόεδρος, την πρώτη το 2014 και ξανά πίσω από τα σίδερα της φυλακής το 2018, όταν ήρθε τρίτος με ποσοστό 8,4% των ψήφων.

Είπε πως είχε πει στην ηγεσία του HDP πριν από τις εκλογές ότι ήταν διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα και πάλι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, όμως η προσφορά του απορρίφθηκε.

“Η υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να είχε αυξήσει τις ψήφους μας… Όμως ακόμη δεν γνωρίζω γιατί απορρίφθηκε”, είπε.

Ο Ντεμιρτάς, 49 ετών, είχε καταδικαστεί προηγουμένως σε φυλάκιση τριών ετών για προβολή του προέδρου. Παραμένει στη φυλακή και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε μια δίκη με περισσότερους από 100 άλλους πολιτικούς του HDP, κατηγορούμενος ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις του 2014 κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην ομιλία μετά τη νίκη του, ο Ερντογάν είπε πως δεν είναι πιθανή η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και τον αποκάλεσε “τρομοκράτη”.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε δεσμευθεί πως αν κέρδιζε τις εκλογές η Τουρκία θα συμμορφωνόταν με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ζητούν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις