Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Τουρκία: Εικόνες σοκ από το κομμένο αεροπλάνο! Τρεις οι νεκροί

Τουρκία: Εικόνες σοκ από το κομμένο αεροπλάνο! Τρεις οι νεκροί
Φωτογραφία Reuters

Εικόνες που σοκάρουν. Ένα αεροπλάνο κομμένο στα τρία. Είναι το Boeing 737 της εταιρίας Pegasus, που λόγω κακοκαιρίας γλίστρησε στο διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου Sabiha Gökçen, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Στις αρχές Ιανουαρίου, άλλο αεροσκάφος της Pegasus επίσης βγήκε από διάδρομο στο Σαμπιά Γκιοκτσέν, χωρίς τότε να τραυματιστεί κανείς

Το φοβερό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς και τους 179 τραυματίες έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (05.02.2020) και η συγκλονιστική στιγμή που το αεροπλάνο «φεύγει» από τον διάδρομο προσγείωσης και καταλήγει σε πρανές έχει καταγραφεί σε video ντοκουμέντο.

Στο αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από τη Σμύρνη για την Κωνσταντινούπολη με 177 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο Boeing επέβαιναν πολλοί αλλοδαποί, όμως οι εθνικότητές τους δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το αεροπλάνο έσπασε σε τρία κομμάτια κατά τη διάρκεια της προσγείωσης λόγω των ισχυρών ανέμων και του βρεγμένου ολισθηρού διαδρόμου προσγείωσης. Αφού κόπηκε στα τρία η άτρακτος του Boeing 737 της ιδιωτικής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Pegasus, πήρε φωτιά.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου, η άτρακτος κόπηκε σε δύο σημεία. Το μπροστινό μέρος της ατράκτου (ο θάλαμος διακυβέρνησης και πολλές από τις πρώτες σειρές καθισμάτων) αποκόπηκε και αναποδογύρισε. Ένα δεύτερο ρήγμα ήταν ορατό στο ύψος του τελευταίου τρίτου του Boeing, που αποτελείται από τις δέκα τελευταίες σειρές θέσεων και την ουρά του αεροπλάνου.

Πτώση σαράντα μέτρων

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως το αεροπλάνο «ολίσθησε για περίπου 60 μέτρα» αφού βγήκε από την πίστα πριν «πέσει από ύψος 30 ως 40 μέτρων» σε πρανές.

«Το δυστύχημα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε, υπονοώντας πως το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε εκραγεί.

Δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων έσπευσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα υπό έντονη βροχόπτωση, ενώ άλλοι παρέμεναν στο εξωτερικό του αεροπλάνου που φώτιζαν ισχυροί προβολείς ακόμη και αργά τη νύχτα.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες. Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το αεροδρόμιο Σαμπιά Γκιοκτσέν έκλεισε και οι πτήσεις ανακατευθύνθηκαν στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη στον σημαντικότερο προορισμό στον κόσμο για την αεροπορική βιομηχανία, χάρη κυρίως στο νέο τεραστίων διαστάσεων διεθνές αεροδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018.

Όμως στη μητρόπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι και σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα καθήκοντα των πιλότων. Οι κλιματικές συνθήκες, όχι σπάνια ακραίες τον χειμώνα, αναγκάζουν ενίοτε τις αρχές να ακυρώνουν πτήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις