Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τουρκία Εκλογές: Ερντογάν και Ιντζέ έριξαν αυλαία στην Κωνσταντινούπολη

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/erdogan_omilia2.jpg

– Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη
– Γεμάτη ελεύθερους σκοπευτές η πλατεία όπου μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος
– Λαοθάλασσα στο Μάλτεπε για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης
– Στις 08:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες στην Τουρκία
– Οι εκλογές θα είναι… θρίλερ – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
– Αποστολή του newsit.gr στην Κωνσταντινούπολη

Ο χρόνος τελείωσε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μουχαρέμ Ιντζέ και τους υπόλοιπους υποψηφίους για τις εκλογές στην Τουρκία. Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (23.06.2018) με την Κωνσταντινούπολη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όχι μόνο γιατί εκεί επέλεξαν να κάνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους εμφανίσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Αλλά γιατί θεωρείται “κλειδί” για το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα κερδίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο ή ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα έχει μια ακόμα ευκαιρία, στον β’ γύρο στις 8 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν ανησυχεί για το τι θα βγάλει η κάλπη στην Κωνσταντινούπολη. Μια πόλη της οποίας κάποτε ήταν δήμαρχος. Και κυρίως μια πόλη που ψήφισε “όχι” στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και τις προεδρικές του εξουσίες. Γι’ αυτό και τα τελευταία 24ωρα ο Ερντογάν πολλαπλασίασε τις εμφανίσεις του στην πόλη. Μόνο το Σάββατο έκανε πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες.

Ο Ερντογάν επέλεξε να μιλήσει για τελευταία φορά πριν ανοίξουν οι κάλπες στην πλατεία Εγιούπ Σουλτάν στην Κωνσταντινούπολη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες με μαντήλα ή χωρίς, βρέθηκαν εκεί για να αποθεώσουν τον “σουλτάνο”. Που τους ζήτησε να τον ψηφίσουν γιατί εκείνος τα κάνει όλα καλύτερα.

Χαρακτηριστικό το τεράστιο πανό που απλώθηκε. Από τη μια ο Μουχαρέμ Ιντζέ πάνω σε… ποδήλατο (σ.σ. το είχε κάνει σε προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία). Στο μέσον, φυσικά σε μεγαλύτερη φωτογραφία, ο Ερντογάν. Κατέβαινε από το αεροπλάνο μετά την πρώτη προσγείωση στο νέο αεροδρόμιο της πόλης.

Το πανό έγραφε: «Ο κύριος Μουχαρέμ ανέβηκε στη σκηνή με ποδήλατο και νομίζει ότι έκανε δουλειά. Ο Ρέις (σ.σ. έτσι αποκαλούν τον Ερντογάν, Ρέις σημαίνει πρόεδρος) προσγειώθηκε με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο που έκανε και προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του».

Κάποιοι έφτασαν ακόμη και να δακρύσουν για τον μεγάλο ηγέτη! Ο οποίος κάλεσε το πλήθος να χαιρετίσει με την αγαπημένη (του Ερντογάν) ραμπιά. Και εκείνοι το έκαναν, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του. «Είμαστε μοναδικοί; Μια σημαία, μια πατρίδα, ενα κράτος, γι’ αυτό θα γίνουμε ένα. Θα είμαστε αδέλφια. Όλοι μαζί θα είμαστε η Τουρκία».

Δείτε το video

Οι φρουροί του Ερντογάν

Αν κάτι έκανε εντύπωση από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία.

Άνδρες βλοσυροί, με το δάχτυλό τους μονίμως στη σκανδάλη, έτοιμοι να εξολοθρεύσουν οποιαδήποτε απειλή κατά του προέδρου τους. Όπου κι αν γύριζε κανείς το βλέμμα του, τους έβλεπε να παρατηρούν τα πάντα.

Ερντογάν Τουρκία Εκλογές Ιντζέ Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφία Reuters

Ο Ερντογάν κυκλοφορεί πάντα με ισχυρή συνοδεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κάνει λόγο για σχέδιο δολοφονίας του. Η πιο πρόσφατη, αυτή κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Και έχει κατηγορήσει για το σχέδιο δολοφονίας του βράδυ της 15ης Ιουλίου τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα…

Πολύ λάθος σακάκι

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στη σκηνή δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως μπορεί να έχει… ταλέντο στο να ξεσηκώνει τον κόσμο, αλλά με τη μόδα έχει ένα θέμα. Το καρό πράσινο σακάκι ήταν ένα… στυλιστικό φάουλ του Τούρκου προέδρου. Είναι βέβαια το τελευταίο που τον νοιάζει. Και δεν είναι η πρώτη φορά που φορά τέτοιο σακάκι…

Δείτε εικόνες από τη συγκέντρωση του “σουλτάνου”

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

«Βούλιαξε» (και) για τον Ιντζέ η Κωνσταντινούπολη

Μερικές ώρες πριν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το Μάλτεπε, είχε γίνει η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μουχαρέμ Ιντζέ. Εκείνος επέλεξε να κάνει μια και… καλή.

Οι διοργατωτές της συγκέντρωσης μίλησαν για 5 εκατομμύρια κόσμο… Σύμφωνα, πάντως, με την αστυνομία, στη συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 5 εκατομμύρια κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύς. Όπως και στη Σμύρνη πριν από μερικές μέρες. οι εκτιμήσεις για τον αριθμό όσων βρέθηκαν στο Μάλτεπε, βέβαια, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που είναι «όπλο» στον επικοινωνιακό πόλεμο ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ιντζέ.

Αν και η σύζυγος του Μουχαρέμ Ιντζέ δεν έχει πάρει μέρος τόσο ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, όπως ας πούμε η Εμινέ Ερντογάν, ήταν στο πλευρό του συζύγου της και στο Μάλτεπε. Όπως και στη συγκέντρωση της Σμύρνης έτσι και σε αυτή της Κωνσταντινούπολης, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον άνδρα της.

Το ζεύγος Ιντζέ επί σκηνής – Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το ίδιο έκανε και η μητέρα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μουχαρέμ Ιντζέ «βάζει» στο προεκλογικό παιχνίδι τη μητέρα του, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο συμπαθής στους ψηφοφόρους.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ με τη μητέρα του – Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

“Νταβαντούρι” στο Βόσπορο

Οι οπαδοί του Ιντζέ γενικώς εμφανίζονται… ενθουσιώδεις. Χαρακτηριστική η εικόνα από το Βόσπορο, με τα καραβάκια που μετέφεραν οπαδούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, μετά την ομιλία στο Μάλτεπε.

Όταν οι μεν είδαν τους… δε άρχισε το νταβαντούρι, οι χαιρετισμοί και οι φωνές, μαζί με συνθήματα. Οι κόρνες ήχησαν παντού και το κλίμα ήταν άκρως πανηγυρικό!

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αύριο (24.06.2018) οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό ενώ σε πτωση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Αύριο φαίνεται ότι θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις