Κόσμος

Τουρκία – Εκλογές: Ο Ερντογάν κερδίζει την Κωνσταντινούπολη – Χάνει πιθανότατα την Άγκυρα!

Στη μάχη της Άγκυρας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Στην τουρκική πρωτεύουσα διαφαίνεται ιστορική ανατροπή και ήττα του υποψηφίου του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, και χάνει γι' άλλη μία φορά στη Σμύρνη. Σε πλήρη εξέλιξη η μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Βραδιά εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία για την ανάδειξη νέων τοπικών αρχόντων και μέχρι στιγμής, διαγράφεται μία τεράστια – αν και δυσάρεστη – έκπληξη για τον πρόεδρο της γείτονος χώρας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

ERDOGAN ELECTION
Reuters

[read4more]

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα (50%) που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στην πρωτεύουσα προηγείται με μικρή διαφορά, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Ο Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

TURKEY ELECTION
Reuters

Ο δήμος της τουρκικής πρωτεύουσας, επί περίπου δύο δεκαετίες, ελέγχεται από υποψηφίους που προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση!

Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP), προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) επίσης προηγείται ο εκλεκτός του “Σουλτάνου”, υποψήφιος του AKP, ο Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αττάλεια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

TURKEY ELECTION
Reuters

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4, ανέρχονται, σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen