Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Ελεύθερος μετά από δυο χρόνια ο Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Ελεύθερος μετά από δυο χρόνια ο Οσμάν Καβαλά

Δικαστήριο στην Τουρκία κήρυξε αθώο σήμερα τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και άλλους οκτώ κατηγορούμενος για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013.

Ο Οσμάν Καβαλά βγαίνει από τη φυλακή όπου έμεινε για πάνω από δυο χρόνια, ενώ μετά την απόφαση του δικαστηρίου ξέσπασαν χειροκροτήματα στην αίθουσα από φίλους του επιχειρηματία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει από τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Ο Καβαλά και δύο άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι τους βοήθησαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώνοντας τις διαδηλώσεις.

Η υπόθεση των άλλων επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δικάζονταν ερήμην, διαχωρίστηκε, όμως ήρθησαν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και αναμένεται να αθωωθούν και αυτοί, σύμφωνα με ένα δικηγόρο.

Ο Καβαλά κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

«Οι αθωώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η σωστή απόφαση. Η απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά είχε καθυστερήσει πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ.

«Όλη αυτή η υπόθεση προκάλεσε τεράστια βάσανα σε αυτούς που στοχοθετήθηκαν αδίκως, αρχίζοντας από τον Οσμάν Καβαλά. Είναι μια δίκη ο μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να πλήξει υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις